@kontestator... znalazłem coś takiego, spróbuj
For random restarts:
You need to disable Windows XP SP2 Data Execution Prevention. To do this, right-click on My Computer > Properties (or just hit Winkey+Break) > Advanced > under the last section Startup and Recovery, click Settings > click Edit > the last option in the last line should read "NoExecute=OptIn". Change this to NoExecute=AlwaysOff > Reboot system > Problem solved.
-edit-
dla mniej kumatych po polsku
W przypadku losowych restartów:
Należy wyłączyć Zapobieganie wykonywaniu danych (DEP) w Windows XP SP2. Aby to zrobić, kliknij prawym przyciskiem myszy na Mój komputer > Właściwości (albo po prostu wciśnij Klawisz Windows + Pause/Break) > Zaawansowane > pod Uruchamianie i odzyskiwanie kliknij Ustawienia > kliknij Edytuj > na samym końcu powinno być NoExecute=OptIn. Zmień to na NoExecute=AlwaysOff > zrestartuj system > poblem rozwiązany.
-edit2-
teraz doczytałem, że masz płyte na NF
winnym też może być karta dźwiękowa, na stronie nvidii masz świeże sterowniki tylko do AUDIO (
http://www.nvidia.com/object/nforce_audio_4.57_win2kxp), więc zacznij może najpierw od uaktualnienia ich, a potem w razie wu wyłącz jeszcze DEP