Dyskusja: BenQ 1620
Podgląd pojedynczego posta
Stary 19.06.2005, 17:05   #3578
lordivanhoe
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.02.2004
lordivanhoe w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam!
Nie było mnie na forum już długi czas i mam duże zaległości do odrobienia. Chwilowo nie mam czasu na dokładne czytanie całego tematu, ale obiecuję solidnie poczytać późnej. Tym czasem potrzebuję odpowiedzi na kilka pytań, za co z góry dziękuję. Proszę nie odsyłajcie mnie tylko do innych watków itd.
Miałem do niedawna stary palnik Lite-On 811s, ale przez kilka miesięcy miałem z nim poważne problemy. Żaden program nie był wstanie zmusiać go do nagrania płytki szybciej niż 2x. Wszystki programy czytały go jako nagrywarkę o prędkości x2. Nie wiem dla czego. Próbowałem różne nośniki. Z reguły nagrywam cały czas na DVD-R, ale na plus-ach było to samo. Tylko na płytkach Sony i Verbatim czasami (nie zawsze) mogłem ustawić x4 bardzo żadko x8 (na espreanzach choć ustawiłem 2x to czasami nawet predkość do 4 dochodziła ) . Ale 6 dni temu nagrywarka zaczeła kopać płytki przy nagrywaniu...... no to wziełem się za czytanie forum i kupiłem własnie to czego dotyczy ten temat, ale z braku czasu tylko pobierznie przejrzałem i dlatego mam teraz parę pytań. Dzisiaj pierwszy raz postanowiłem cos wypalić na nowej Benq DW1620 i ku mojemu zdziwieniu zrypałem 3 DVD-R Dysan 8X. Nagrywałem programem alcohol ze wszystkimi prędkościami 2.4x 4x i 8x. Wszystkie padły w różnych momentach nagrywania, ale żadna nie nagrała więcej nić 10%. Proszę was bardziej "kumatych" i doswiadczonych o pomoc. Dlaczego tak się stało. Nagrałem teraz ten sam obraz na TDK DVD+R 4x i bez problemu poszło. spróbuje jeszcze na DVD-RW TDK. Czy mam zmienić płytki na droższe.... Dysany nie są takie złe. Jutro kupię TDK DVD-R to zobacze. A tak wogóle to lepiej nagrywac na + czy -, bo ja już sam nie wiem.
Dziękuję za pomoc.

Ostatnio zmieniany przez lordivanhoe : 19.06.2005 o godz. 17:10 Powód: błędy
lordivanhoe jest offline   Odpowiedz cytując ten post