Podgląd pojedynczego posta
Stary 24.06.2005, 11:26   #2
Salem
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 08.10.2004
Salem zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Odpowiem Ci kolego z mojego doświadczenia.

Po pierwsze :
Prawie każdy Ci odpowie, że nagrywanie wolniej nie znaczy lepiej. Ja osobiście nagrywam z predkością x6 na płytkach PLATINUM. Tak nagrana płytka po testach w KProbe wypada najlepiej. LiteOn 1633S.
Po drugie:
Z tego co pamiętam predkość nagrywania można zmienić modyfikując bios nagrywarki przy pomocy programu OMNIPATCHER,ale jak wspomniałem wyżej wolniej nie znaczy lepiej.
Po trzecie:
Nie napisaleś na jakich płytkach nagrywałeś "+" czy "-", jakiej mark?. Ja osobiście używam "+". Ostatnio nagrałem film na "-" i dokładnie tak jak to jest w Twoim przypadku, film czasami zacina w moim stacjonarym odtwarzaczu (Panasonic). Po przetestowaniu płyt w KProbe okazało cię, że jest strasznie dużo błedów. Po nagraniu na "+", probel znikł.
Po czwarte:
Być może zmiana biosu nagrywarki na nowszy przyniesie pożądany efekt.
Po piąte :
Nie miałem doczynienia z odtwarzaczem Kenwood i nie wiem czy on bardziej toleruje "+" czy "-". Mój kumpel ma Mantę Emperior, strasznie się ucieszył kiedy ją kupił. Pożyczył sobie odemnie kilka filmów, ale zdziwił kiedy nie mógł ich oglądnąć. Przegrałem mu kilka na "-" i poszły bez problemu. W jego przypadku odtwarzacz czyta "-".Może w twoim przypadku jest podobnie. Sprawdź jeszcze nagrane płytki na jakimś innym odtwarzaczu DVD.
Po szóste:
Za nim zaczniesz coś kombinować sprawdź konfiguracją nagrywarki :
Czy masz zainstalowane sterowniki ASPI?
Czy nagrywarka jest podpieta jako Master?
Czy masz włączone DMA?
Czy nagrywarka podpieta na taśmie 80-cio żyłowej?

I tak na koniec.
Ostatnio dużo ludzi rezygnuje nagrywarek marki LiteOn. Są coraz gorsze opinie na temat tych nagrywarek. Ja na szczęście nie mam co narzekać, moja pali na 102. Być może z Twoją też jest wszystko OK, tylko trzeba wszystko dobrze posprawdzać.

Powodzenia Salem
Salem jest offline