Podgląd pojedynczego posta
Stary 25.06.2005, 00:53   #54
tequila sunrise
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.06.2005
tequila sunrise w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Jeszcze dwa słowa na temat mojego notebooka, jako że ten, nad którym się zastanawiasz, jest bardzo podobny (jeśli chodzi o konfigurację). Generalnie sprawuje się naprawdę świetnie, nie ma żadnych problemów, nieprzewidzianych zwisów systemu czy czegoś takiego. Na początku naturalnie musiałem go przystosować do swoich potrzeb czyli wyrzucić na oko jakieś 90% oprogramowania zaproponowanego mi przez producenta. Zostawiłem niezbędne minimum, co momentalnie zdecydowanie przyspieszyło działanie kompuera (na początku był momentami bardzo ospały). Co prawda czasami jeszcze zdarzają się wolniejsze reakcje na niektóre czynności (na przykład otworzenie jakiegoś katalogu) niż na moim wolniejszym komputerze stacjonarnym, ale jest to już zdecydowanie w akceptowalnej granicy, więc na razie nie bawię się bardziej systemem. Może jeszcze kiedyś.

Procesor jest więc bardzo wydajny, 512MB pamięci wystarcza w zupełności, 60GB dysku nie zapełniłem nawet w 10% (a Ty masz 80), nagrywarka dobrze się sprawuje (ja mam COMBO bez DVD-RW). Ekranik to również świetna sprawa, a rozdzielczość 1280 na 800 naprawdę często się przydaje - nawet do pracy w Wordzie (o oglądaniu filmików już wspomniałem Nie ma to jak po ciężkim dniu walnąć się na łóżko, laptopa postawić na biurku i wrzucić jakiś film.. Jeszcze słuchawki na uszy, bo tak, jak karcie muzycznej nic nie brakuje, tak głośniczki z oczywistych przyczyn mają bardzo ograniczone parametry, i ... poezja ).

Poza tym jeśli chodzi już konkretnie o DELL-a to generalnie jest to maszynka bardzo dobrze zrobiona. Wygodna i dobrej jakości klawiatura, dobrze przemyślany touch pad z dodatkowymi "suwakami" na dole i z prawej strony działającymi jak pokrętło myszy (na to proponuję zwrócić szczególną uwagę, bo ja bez tego nie mógłbym żyć..), z przodu kontroler głośności i np. odtwarzacza muzyki (play, next, previous itp. ). Co prawda nie udało mi się go jeszcze zintegrować z Winampem, ale np. z Windows Media Player działa wyśmienicie.

Porty wszystkie potrzebne, 4 USB, z czego i tak korzystam tylko z jednego jak podłączam mysz (touch pad jak mówiłem jest bardzo wygodny, jednak przy dłuższej pracy biurowej obsługa myszką zaoszczędza po prostu sporo czasu), możliwość podłączenia do telewizora (z czym jak na razie miałem problemy ze względu na tą nietypową rozdzielczość i nie udało mi się poprawnie klonować obrazu, ale też nie bawiłem się tym jeszcze tam na poważnie) itp. Generalnie maszyna bardzo praktyczna i dobrze przemyślana (na przykład skróty klawiaturowe..).

To tyle takich ogólnych informacji, jeśli miałbym jeszcze jakieś konkretne pytania, to nie wahaj się pytać. Będę tym razem już ręcznie sprawdzał, czy są jakieś odpowiedzi na topic, żeby w razie czego reagować szybciej

ps: Jeszcze taka uwaga, bo właśnie mi się coś przypomniało. Mimo zintegrowanej karty laptop całkiem dobrze radzi sobie z grami. Nie interesuje mnie to szczególnie, ale na początku, żeby mniej więcej określić jego wydajność (nie miałem wcześniej do czynienia z technologią Centrino) poinstalowałem kilka rzeczy i porobiłem kilka testów. Nie pamiętam już teraz szczegółów, ale chyba w 3D Marku 2001 SE w najwyższej rozdzielczości i ustawieniach wynik oscylowal w okolicy 4 - 5 tys, natomiast z najnowszych gier poszła i tak produkcja twórcy Allice (akurat wyleciała mi z głowy nazwa gry), która jeśli chodzi o grafikę stoi na naprawdę wysokim poziomie, więc zintegrowana karta nie jest wcale taka zła, jak można by się tego obawiać. .

Panie Andrzeju, nie wiem czy dostal pan moja informacje na gg, ale to dla mnie bardzo wazna sprawa, wiec pozwole sobie powtorzyc to tutaj:

otoz do jutra musze cos wybrac z oferty laptopow w Stanach
i widze ze najlepsze konfiguracje sa u DELLA i HP
z tym ze HP znam bo mialem juz do czynienia i wiem czego sie spodziewac
a o Dellu slyszalem duzo dobrego jednak chcialbym uslyszec cos od uzytkownika
i tutaj spada mi pan z nieba

1. jaka konfiguracje pan wybral i jaksie sprawuje ? oraz co by pan w niej teraz zamienil

2. jak to jest z ta gwarancja, czy podstawowa 1roczna jest tez respektowana w Polsce ? bo slyszalem ze nie

3. jak ocenia pan materialy, jakosc, trwalosc i ogolnie wykonanie i design

4. bardzo wazne - jak z glosnoscia podczas pracy ? czy wiatrak czesto pracuje, czy mocno sie grzeje.

Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc, bo jestem do niego bardziej przekonany niz do HP, ale wolalbym miec info z pewnego zródla.

pozdrawiam!
tequila sunrise jest offline   Odpowiedz cytując ten post