1)Jeżeli chodzi o C1 i C2 to jak widzisz jest to pisane po slashu np. C1/PIE.
Błędy C1 i C2 odnoszą się do CD. Tam normy są inne. Np. C2 powinno być zawsze równe 0. Co do C! to się nie orientuję.
2)Tak. Errors w Kprobe to POF.
Jeszcze jedna sprawa. W Kprobe prędkość skanowania ustawia się na 4x. ECC dla PIF na ogół userzy ustawiają na 1 co oznacza max. 4 PIF/sek. Przy takich ustawieniach będziesz mógł porównać swoje wykresy z wykresami innych.
3)To, czy zgłaszane są błędy PO zależy od nagrywarki. Zgłasza je np. Plextor lub Pioneer w programie DVDInfoPro.
4)W CDSPEED ECC dla PI=8 a dla PIF zależy od nagrywarki. Na końcu każdego testu wyskakuje log z podsumowaniem testu. Tam jest napisane ile wynosi ECC dla PIF.
5)Dla ECC8/1 max. ilość błędów PI/PIF wynosi 280/4. Mogą się jednak zdażać pojedyncze piki mające większe wartości. Wtedy warto zrobić test odczytu płytki i zobaczyć, czy wykres jest gładki. Najlepiej zamieść tutaj swoje wykresy. Pamiętaj, żeby ustawić prędkość odczytu w kprobe na 4x.
Co do ilości błędów dla dobże nagranej płyty to każdy ma swoje zdanie. Nietóży są takimi perfekcjonistami, że nie tolerują płytek z błędami PI powyżej 10, ale to już zakrawa na zboczenie. Dla mnie to max. wynosi jakieś 20-30. To jeszcze bardzo daleko do 280 przewidzianych w normach, według których każdy napęd powinien przeczytać płytkę posiadającą błedy w granicach 280PI/sek. Większość napędów radzi sobie nawet z płytkami, które mają ok 600PI/sek.
W praktyce bywa różnie. Czasami na skanach PI przekracza 2tys. (na moim pionku 108 PI dochodziło do 6tys.) a płytka się dobże czyta. Wynika to z faktu, że nagrywarki przekłamują trochę, szczególnie gdy ilość błędów jest większa.
6) Testy w Kprobe ZAWSZE z 4x. W cdspeed to nie wiem z jaką prędkością testują ludzie na liteku. Wyniki wychodzą różne, ponieważ przy większej prędkości w tym samym czasie czytane jest więcej bloków i wychodzi więcej błędów/sek.
7) Najlepiej przeskanować płytkę jeszcze raz. Jeżeli dotyczy to PI to raczej spoko. Jeżeli PIF, to może być gożej. Najlepiej zrobić test odczytu i zobaczyć, czy wykres jest gładki. Pojedyncze piki mogą pojawiać się przypadkowo.
8) Z tego co wiem to Sony D-18A jest OEM-em Liteona (te same bebechy, inna obudowa i firmware). Zapis danych o nagrywarce odbywa się chyba tylko na płytkach (-), ale tego nie pamiętam.
Zamieść jakieś wykresy to będzie można je ocenić.
Pozdrawiam.
|