Podgląd pojedynczego posta
Stary 26.06.2005, 20:25   #6
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez ro29
... zastanowiło mnie to, czy posiadana przeze mnie archaiczna karta dźwiękowa jest typu full-duplex - bo to jest Sound Blaster 16 Plug and Play na ISA . Co prawda we właściwościach jest opcja "zezwalaj na pracę w pełnym duplexie", ale chciałbym się upewić.
Niestety, wczoraj wieczorem, przez ponad godzinę szukałem w Internecie - i niewiele znalazłem - żadnych konkretów.
Witam .

Dawno temu miałem kartę SB AWE64 na ISA i nie posiadała ona full duplexu (tylko half duplex), dlatego nie sądzę aby w SB16 tak było.

Można to z resztą sprawdzić. Jeśli karta posiada full duplex to może odtwarzać i jednocześnie nagrywać dźwięk z jednakowo wysoką jakością. Jeśli go nie ma to albo nie da się tego zrobić w ogóle, albo odtwarzanie lub nagrywanie bardzo ucierpi. Puść sobie jakiegoś wav-a (44.1 kHz 16 bit) np.: winampem i spróbuj nagrać to co się odtwarza za pomocą jakiegoś edytora audio np.: Adobe Audition lub zwykłego windowsowego rejestratora. Jeśli da się nagrać z taką samą jakością to jest full-duplex, jeśli się nie da to go nie ma (różnicę usłyszysz bez problemu).

Generalnie kiedyś karty dzieliły się na :

bez duplexu ***8211; nie możliwe było jednoczesne odtwarzanie i nagrywanie dźwięku
half duplex ***8211; można było jednocześnie odtwarzać i nagrywać ale nie przy tych samych parametrach (np.: odtwarzanie 44,1 kHz 16 bit , nagrywanie 22 kHz 8 bit)
full duplex ***8211; jednoczesne odtwarzanie i nagrywanie przy zachowaniu najwyższej jakości na jaką pozwalała karta np.: 44,1 kHz

To tyle.

Pozdrawiam.