Cytat:
|
Napisany przez ro29
I możesz trafić do szpitala, gdzie będziesz czekał 5 minut, albo do takiego, gdzie godzinę. A dlaczego tak jest ?? Dlatego, że nawet jeśli będą standarty, pieniądze, to bardzo dużo zależy od samych ludzi - jak oni podchodzą do swoich obowiązków, jak traktują innych ! I taka jest prawda - nawet mając dużo pieniędzy możemy tak nimi gospodarzyć, że na wiele rzeczy nie starczy.
|
To właśnie jest też dla mnie tragiczne. Wszyscy narzekają, jak źle jest w tym kraju, mają gotowe recepty na poprawę sytuacji i na naprawianie świata. A te same osoby pięć minut później wyprowadzają psa i nawet nie pomyślą o tym, żeby po nim posprzątać, jak nasra za przeproszeniem na środek chodnika, czy jadąc samochodem po mieście przestrzega tylko te przepisy, które są dla niego wygode... Jak nie chcę tego do końca krytykować, zdaję sobie sprawę, jak niektóre rzeczy są w Polsce kretyńsko rozwiązane, ale jednocześnie nie zaakceptuję nigdy postawy osób, które od innych wymagają perfekcji, samemu jednocześnie zachowując się według własnego wygodnictwa...
Cytat:
|
I jeszcze w kwestii wspomnianych schodów itd. - cóż, szczególnie kiedyś naprawdę nie myślano o tym, że przychodnia to nie powinna mieć schodów albo choć windę - dzisiaj jest niby lepiej, ale niestety nie do końca - myśli się np. wybiórczo o problemach osób niepełnosprawnych - np. buduje się podjazd, windę i wszyscy są dumni, jak wspaniale to jest. Ale równocześnie kładzie się tak śliskie płytki przed wejściem, lub nawet w środku, albo na jedynych schodach, że wystarczy deszcz, mokre obuwie, i stają się one ogromnym zagrożeniem dla osób poruszających się o kulach. I nie tylko dla nich - sam znam wejście do wyższej uczelni, wyremontowane może 3-4 lata temu, gdzie położono tak śliskie płytki przed wejściem i na schodach, że jak spadło trochę śniegu i zrobił się lekki mróz, to w pełni zdrowi ludzie na moich oczach przewracali się na nich, jak na lodzie !
|
To kolejna przykra, a jakże często spotykana kwestia. Jedna rzecz, która w Polsce szczególnie mnie boli, to nieumiejętność, bądź po prostu bezmyślność, spojrzenia holistycznego (całościowego) na niektóre rzeczy. Zaczyna się to już w temacie, który zapoczątkował te rozważania, czyli medycynie - gdzie inwazyjnie "leczy" się pacjenta z jednej dolegliwości, jednocześnie bardzo szkodząc mu i powodując dziesiątki innych schorzeń w przyszłości. Nie ma spojrzenia na organizm człowieka, jako jedną powiązaną ze sobą całość. Tym samym 60 letni człowiek nadaje się już praktycznie do domu starców, gdzie naprawdę mógłby być w kondycji i zdrowiu 20 latka. Ale w Polsce nie ma takiego podejścia i takiej wiedzy. Nie ma też pewnej świadomości.
Podobna sytuacja jest niestety obecna w każdej dziedzinie życia. Remontuje się jakąś ulicę, tworzy objazd nie zwracając najmniejszej uwagi na to, jak wpłynie do na ruch w bliższej i dalszej okolicy. Ustawia się światła nie patrząc nawet, czy zgrane są one z pozostałymi związanymi bezpośrednim ruchem z tymi. Z innej strony - tworzy się nowe przepisy nie przeznaczając nawet odrobinę wysiłku na zdanie sobie sprawy z ich konsekwencji, czy chociażby porównanie ich z już istniejącymi.. Przykładów jest tak wiele, że nie sposób wymienić chociażby ich części...
Dam tylko jeden, który może kiedyś zostać użyty w komedii, a bardziej w tragikomedii.. W jednym w budynków na uczelni znajdują się strome schody prowadzące na pierwsze piętro. Aby osoby niepełnosprawne również mogły się tam dostać (i tylko tam, bo o kolejnych już nikt nie pomyślał), jest tam zamontowana specjalna maszyna, która może ich tam przetransportować. Urządzenie jednak uruchamiane jest za pomocą klucza, który to znajduje się na portiernii na.... piewszym piętrze. I tak dalej i tak dalej...
Cytat:
Życzę miłego popołudnia, moje chyba takie w pełni nie będzie, bo coś Ojciec na mnie obrażony, i nie wiem za bardzo za co
|
A to ja życzę szybkiego pogodzenia się i również miłego popołudnia, a właściwie już wieczoru
ps:
do wszystkich
Dziękuję za przykłady, które podajecie. Zachęcam również do podawania kolejnych i - jeśli do możliwe - do robienia zdjęc absurdów, które obserwujecie w swoim otoczeniu. Wrócę tu do kwestii strony internetowej, o której kiedyś mówiłem. Miała ona dotyczyć przede wszystkim polskich dróg a w przyszłości może i innych tematów. Teraz jednak postanowiłem od razu zająć się szerszym spektrum i podjąć między innymi również temat służb medycznych w Polsce. Myślę, że na dniach zacznę nad tym pracować, więc wszelki materiał będzie bardzo mile widziany