Cytat:
Napisany przez Ormianin
Twoja karta dziala w pelnym duplexie... wszytskie SB 16 i klony typu Vibra dzialaly z full duplex na ISA na win 9x bez problemu, a szczegolnie wyzsze modele creative typu pamietny SB AWE 32 i 64 na ISA
co do skype pod win 98 to rowniez nie ma jakis problemow, mnostwo ludzi, z ktorymi prowadze rozmowy ma skype na tym systemie i nie ma problemow, slychac ich rownie dobrze i zrozumiale, a parametry komputerow posiadaja jeszcze nizsze niz twoj, celerony typu 300-366 MHz i znacznie mniej pamieci (do poprawnej pracy z windowsem 98 wystarczylo kiedys 64 MB)
|
Witam !
Dzięki - takiej odpowiedzi oczekiwałem, choć jak już napisałem, w międzyczasie dużo sam wyjaśniłem. Aczkolwiek, jak to napisał @
Arepo, nie wszystkie modele z tamtego okresu miały chyba full-duplex.
W kwestii Skype - owszem działa - aczkolwiek przeprowadziłem jak na razie tylko jedną rozmowę - więc o jakości i innych kwestiach będę mógł się wypowiedzieć, jeśli będę miał większe doświadczenie. Jedynie zauważyłem takie coś, że jak włączam Skype, i później wyłącze, to np. raz miałem po takiej operacji problem z GG - nie wiem, może to wina Skype, ale może nie, bowiem GG ostatnio często stwarza mi różne problemy
Co do parametrów komputerów - jak wspomniałem Skype działa, ale jak eksperymentowałem z dzwonieniem na echo123, to zawsze po zakończeniu połączenia przez około 10-15 sekund wszystko zamierało - tzn. Skype i nawet Win98 - i dopiero jak w słuchawkach usłyszałem taki trzask to się odblokowywało.
A co do wymaganej pamięci do poprawnej pracy Win98 - ja na początku miałem 128 MB i jakoś dawałem sobie radę, ale poźniej dołożyłem 2x po 64 MB - i bardzo dobrze, bo mając teraz nagrywarkę, i więcej zainstalowanych programów, nie wyobrażam sobie pracy z 128 MB - prawdę mówiąc te 256 MB to też mało, przydało by się jeszcze z 128 ....
Ale to oczywiśćie prawda z tym, że kiedyś wystarczało 64 MB - kolega na początku też tak miał i działał. A powiem więcej - inny kolega miał zainstalowane Win98 na P200 Mhz z 32 MB RAM'u !!! I to działało - a ja naprawdę nie wiem jak
Pozdrawiam i dzięki za wypowiedzi
ro29