Cytat:
|
Napisany przez kubislaw
Orientyjecie się może pod jakie złącze trzeba podłączyć mikrofon wraz z słuchawkami pod mikrofon czy line in  ?
|
Witam !
Sprawa raczej prosta, ale jak widać, nie dla każdego.
Zazwyczaj poszczególne wejścia i wyjście są opisane zarówno kolorami, jak i opisem słownym (ale trzeba dobrze się przyjrzeć, bo słabo go widać).
U mnie to jest tak:
- zielony - LINE OUT - wyjście liniowe- podłączamy głośniki lub słuchawki ( u mnie jest to zielona wtyczka z ikonką słuchawki)
- czerwony - wejście MIC IN - czyli tutaj podłączamy wtyczkę od mikrofonu (druga - u mnie ma kolor jakiś różowawy - i ikonę mikrofonu)
- niebieski - wejście LINE IN - służy np. do podłączenia sygnału z magnetofonu itd.
Ale kolorami proszę się nie sugerować, ani podaną kolejnością rozmieszczenia - najlepiej dopatrzyć się napisu (tu na 99,9% będzie on taki jak podałem), a w razie wątpliwości spojrzeć do instrukcji płyty głównej bądź karty muzycznej.
Chyba prościej już tego się nie da wyjaśnić (oczywiście dla ogółu - bo dla konkretnego modelu się da -

)
Pozdrawiam
ro29
P.S. I jeszcze w kwestii jednej wtyczki - chyba dało by się to zrobić na JACK'u, jakby słuchawki były mono - ale raczej taka opcja nigdy nie była stosowana - zazwyczaj, osobne wejście jest do mikrofonu i osobna wtyczka, a osobne do słuchawek 8 )