Dyskusja: Soltek sl-75kav
Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.08.2002, 01:41   #4
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To zależy od jego jakości. Zazwyczaj nie można się po takim czymś wiele spodziewać.

Najbardziej wiarygodny pomiar temperatury pokazuje BIOS (pomijając fakt, że sensory często i tak wskazują niezbyt poprawny pomiar). Sprawa się komplikuje, gdy korzystasz z dodatkowego software'owego monitora temperatury. Wtedy w opcjach programu musisz wybrać układ sterujący odpowiedni do tego zamieszczonego na płycie głównej. Wybranie złego układu spowoduje nieprawidłowe wyświetlanie temperatury, więc stąd wynikają róznice między temperaturą w BIOS'ie, a temp. w dodatkowym programie monitorującym.
Najlepiej zalać komputer wrzątkiem (o temp 100 stopni), jeśli sensory wskażą równe 100 stopni to znaczy, że działają poprawnie. (żartowałem, nie zalewaj piecyka wodą!)

Moim zdaniem powinieneś trochę przestać zawracać sobie głowę chłodzeniem. Jeśli dotkniesz gołą ręką rozgrzane radiatory urządzeń i przy tym się zbytnio nie oparzysz, to znaczy, że wszystko jest w porządku (nie nagrzewa się aż tak bardzo).