Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.08.2002, 08:23   #15
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jeżeli komp wylącza się na amen to raczej napewno problem dotyczy zasilacza (stabilizatora napięcia) - po włączeniu CD-ROM prawdopodobnie wartość napięcia schodzi poniżej tolerowanego i układy regulujące traktują to tak samo jak przerwę w obwodzie lub chwilowy zupełny brak zasilania. Nie wiem czy masz zainstalowany program monitorujący do płyty głównej gzie dynamicznie podawane są min. aktualne wartośi napięcia na poszczegółnych obwodach, jeżeli tak to spróbuj zaobserwować w jakim zakresie zmieniają się te wartości, najlepiej podczas wzmożonej pracy np. dysku. Jeżeli zmiany napięcia są dość duże (-0,3/+0,3 V)lub większe to zasilacz jest niewydolny.
O niewydolności lub złej pracy zasilacza mogą jeszcze świadczyć równomiernie (stały takt)zmiany napięcia o pewną wartość spowodowane tętnieniem przenoszonym z sieci lub spowodowane innym urządzeniem podłączonym do zasilacza.
Zastanawiałem się nad uszkodzeniem płyty głównej ale nie znalazłem żadnych sugestywnych przesłanek że chodzi włąśnie o nią - na płycie nie ma żadnych obwodów regulujących napięcie, a inne uszkodzenie objawiło by się prawdobodobnie innym efektami specjalnymi.
Co prawda możliwe wydaje się równoczesne uszkodzenie CD-ROMu (zwarcie lub inne uszkodzenie zakłócające pracę obwodów elektrycznych) gdzie przy uszkodzonymj lub niewydolnym zasilaczu kończy się wyłączeniem całego systemu właśnie w wyniku nietolerowanego spadku napiecia będącego skutkiem dużego zakłócenia.
paput2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post