Witam !
Po próbie skopiowania płyty DVD system przestał mi rozpoznawać w/w nagrywarkę ... W menadżerze urządzeń pojawiło się w jej miejsce urządzenie o oznaczeniu:
"_NEG $ $ DVD_RW ND-3524AW" ...
Sytem Win 98SE, komp oparty na Pentium III 700, płyta Abit BH6 ...
Nagrywarkę mam od ~2 miesięcy, wypaliła w tym czasie ~20-30 płyt ... z czego może dwie na orginalnym biosie - później wgrałem- z tego co pamiętam - v3.22 (NECND352_v322.exe) jako chyba najbardziej polecany na grupie ... (z tych "bezpiecznych")
Przez długi czas nie było żadnych problemów ... aż do wczoraj - przy próbie zrobienia kopii bezpieczeństwa płyty (DVDShrink) DVD pojawił się jakiś błąd (związany z zabezpieczeniem płyty ? )Po tym fakcie nagrywarka przestała czytać jakiekolwiek płyty (zarówno cd jak i DVD , orginały jak i kopie)... a tym bardziej nagrywac ... ; dodatkowo zawiesza się komp przy próbie uruchomienia np. Nero Info Tool ... a przy restarcie bardzo długo się ładuje i próbuje "odczytać" napęd (świeci się dioda na nagrywarce)
I co najgorsze nie ma możliwości wgrania starego - orginalnego biosu ani jakiegoklwiek innego ... - pojawia się komunikat "No device found" lub "Target NEC ND-3520A is not found correctly" zależnie czy próbuję wgrać bios za pomocą "NECWinFlash.exe" czy z np. "NECND352_v322.exe" ...
Może istnieje jakaś inna możliwość wgrania biosu ? - wymuszenia wgrania na sprzęt rozpoznawany błędnie przez system ? albo zmiana nazwy urządznia na prawidłową aby można było wgrać normalnie ?
Ew. jakieś inne pomysły ?
Prosze pomóżcie ! ... nagrywarka jest oczywiście na gwarancji ale boje się, że nie zostanie uznana skoro bios jest nieoficjalny ...;-