Podgląd pojedynczego posta
Stary 29.06.2005, 00:07   #1
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Tak sobie od wczoraj myślę, czy nie napisać parę zdań w tym temacie, związanych zarówno z przewodnim hasłem tejże dyskusji, jak i pojawiającymi się tutaj wątkami politycznymi itd.
Mam na myśli nasze podejście do historii - szczególnie tej bliskiej, ale też trochę dalszej - II wojna światowa, komunizm. I mając na myśli "nas" mam na myśli ogół społeczeństwa. Choć zdają sobie sprawę z tego, że część młodych ludzi, traktuje historię, jako coś o czym należy .... jak najszybciej zapomnieć.
Przede wszystkim my Polacy, nie potrafimy pamiętać tego co było dobre, tego z czego powinniśmy być dumni. Oczywiśćie, okres komunizmu miał na to znaczący wpływ. Ale jak dzisiaj w TV widzę, ilu brytyjczyków świętowało 200 lat zwycięskiej bitwy morskiej - co prawda ważnej, ale sprzed 200 lat ! I można by sobie zadać pytanie - gdyby zorganizować obchody na wielką skalę "Cudu nad Wisłą" to liu Polaków by się pojawiło ?
A obchody rocznic zrywów niepodległościowych ? Jak są przez wielu traktowane ?
Dziś mija 49 rocznica tzw. Poznańskiego Czerwca 1956, "wypadków poznańskich" - to nazwa bardziej propagandowa z minionego okresu, a tak naprawdę Powstania Poznańskiego z 1956 roku. Bo to przecież był nie tylko pierwszy zryw niepodległościowy w komunistycznej Polsce - a bardziej zryw za chlebem - to był zryw powstańczy. I władza ludowa pokazało jak się rozprawia z ludem !
I czy dziś się o tym pamięta ? Na szerszą skalę oczywiście ? Chyba w Panoramie, nie było nawet migawki z tych obchodów. A ilu poznaniaków wywiesiło flagę narodową ?

Mógłby ktoś czytając powyższą wypowiedź, wysunąć wniosek, że jestem za rozpamiętywaniem historii itd. Nie do końca. Uważam bowiem, że należy pamiętać pewne wydarzenia, rocznice i być z nich dumnym !
Bo co dziś się w Polsce chce pamiętać z minionych 50 lat ?? A słynne ostatnio teczki, współpracę z SB itd. Nie uważam, że donosicielstwo to dobra cecha - wręcz zazwyczaj zła. Ale czy ktoś na poważnie uwzględnia, ile osób zostało zmuszonych do współpracy ?? A ile teczek w mniejszym czy większym stopniu sfałszowano - i to zarówno na początku lat 90-tych, jak i wcześniej !
Nie można ciągle rozpamiętywać dawnych ran. Owszem należy pamiętać o historii - ale może lepiej o tej bardziej wzniosłej, z której możemy być dumni ?
Bo ja mimo wszystko jestem dumny z tego, że jestem poznaniakiem. Ale też mi smutno i wstyd, że w jednym z głównych zakładów pracy, z którego w 1956 roku ruszyło powstanie - ZNTK - ludzie nie dostają pensji i grozi im upadłość.
I bardziej dbajmy o to, żeby ludzie mieli pracę dzisiaj , a nie rozpamiętujmy tej złej historii, przerzucając na jej barki, wszystkie dzisiejsze zło.
Wyciągnąć wnioski z historii należy, pamiętać i być dumnym tak, budować lepsze jutro, pamiątajac o tych którzy za wolność zginęli - tak, ale żyć tylko historią - a niestety znam takie osoby - i nie są to wcale 80-90 - latki - które żyją tylko historią i co najważniejsze - tą złą !!! - nie tak nie można ! Takim życiem możemu zniszczyć siebie i innych, budując tylko nienawiść między ludzmi. Ja nie zagłosuję na ludzi z SLD, a tym bardziej z aparatu b. PZPR. Ale nie staram się też ich oceniać tylko za przynależność - a bardziej za ich czyny.

Wiem, że odszedłem od głównego tematu tej dyskusji, ale może moje przemyślenia, choć jedną osobę zmobilizują zarówno do większego patriotyzmu, ale też do patrzenia w przyszłość !

Pozdrawiam
ro29
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online