Dla zainteresowanych troche nowosci w temacie postu

Pierwsza sprawa - podaje linki do 2 doskonalych tutoriali przydatnych przy pstrykaniu makro:
1) Fotografia przyrodnicza -Makro
2) Fotografujemy kropelki ***8211;Mini poradnik
troche bardziej ogolnie na temat focenia :
3) Szkoła fotografowania - książka on-line
4) Edycja zdjęć - książka on-line
goraco polecam bo jest co czytac a nauczyc mozna sie wiele.
Teraz sprawa nastepna po przeczytaniu
Fotografia przyrodnicza -Makro mocno zainteresowala mnie kwestia tak polecanego przez autora tzw.
"odwróconego obiektywu". Dzięki temu wynalazkowi otrzymujemy zazwyczaj zdjęcia o najwyższej jakości, pozbawione prawie w 100% zniekształceń. Uzyskujemy także bardzo duże powiększenie fotografowanego obiektu. Jako Odwróconego obiektywu zazwyczaj używamy starego nieużywanego już obiektywu z zwykłej lustrzanki analogowej np. Zenita.(Heliso) Przymocowujemy go przed obiektywem naszego obiektywu za pomocą pierścienia odwrotnego mocowania.
Dzis wlasnie mialem przyjemnosc zabawy z takim Helioskiem ze starego Zenita i chcialbym podzielic sie wrazeniami

Jak dla mnie powiekszenie jest wieksze niz w moim Raynoxie 250 o jakies 1,5 do 2x - robale wychodza naprawde, ale to naprawde juz bardzo elegancko - niestety sa mankamenty - w porownaniu do Raynoxa taki odwrocony obiektyw musialem przystawiac na odlegolosc okolo 1cm - max 2cm aby zlapac ostrosc

no i najwiekszy klopot zamocowanie tego shitu na tulejce - robilismy metodami chalupniczymi

(nie mialem tych pierscieni odwrotnego mocowania - tak szczerze to nawet nie wiem jak to cudo wyglada do Fuji S5500) ale obiektyw jest dosc ciezki i to jest naprawde trudne - natomiast biorac pod uwage to, ze w komisie u siebie widzialem takie obiektywiki za 30- 50 PLN chyba warto - zdecydowanie jednak tylko do owadow bo zdjecia kwiatow czy roslin z Raynoxa lepiej mi podchodza - Helios daje takie powiekszenia, ze nie wiadomo w zasadzie juz co to ma byc na fotce z kwiatka

tak czy siak ciekawa sprawa - a moze ktos z Was ma jakis fajny patent na dokrecenie tego Heliosa tak aby latwo bylo sie nim poslugiwac i odkrecac w kazdej sytuacji ?? Wogole ktos ma doswiadczenia z pstrykaniem takim wynalazkiem i moglby sie podzielic ? Wszelkie komentarze i dyskusja mile widziana.
Tak dla ciekawskich w watku na
Forum CyberFoto.pl dotyczacym fotografii makro jest pare osob, ktore dziala wlasnie takim Heliosem odwroconym -
przykladowa probka
TU ( np gosc o nicku
Norix robi odroconym Heliosem) - jak Wam sie podoba ??