Podgląd pojedynczego posta
Stary 31.08.2002, 00:24   #11
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
No cóż - niedawno w pracy wymienili mi komputer i dostałem dość ładnego czarnego DELLa z 15" monitorem LCD. Co mnie w pierwszej kolejności poraziło to jasność, bardzo dobry kontrast i obraz jak żyletka. Nie mniej jednak jest to jedna strona madalu. Monitory LCD charakteryzują się dużo większym czasem reakcji (czas pomiędzy zaświeceniem, a wygaszeniem plamki) od tradycyjnych monitorów. W rezultacie podczas oglądania szybkich sekwencji filmu lub gier może pojawić się efekt smurzenia. Efekt ten jest ograniczony lub nie występuje w monitorach LCD z wyższych półek i cenie zaczynającej się od 4000 zł, a w przypadku np. MAGa od 5000 zł.
W tańszych modelach producenci często podają nieżetelne dane co do czasu reakcji - poadają np. czas wygaszenia plamki co w przybliżeniu równa się połowie rzeczywistego czasu reakcji. Zakładając iż producent podaje rzetelnie wartość tego parametru to 30 - 40 ms jest wartością bardzo dobrą i niestety występującą w drogich modelach.
Dodatkowym ograniczeniem jest rozdzielczość, monitory LCD w zasadzie mogą pracować poprawnie tylko w nominalnej rozdzielczości, a wynika to w prosty sposób z parametrów samej matrycy LCD. Inne tryby są jakby trickiem (powiekszenie punktu poprzez wyświeltlanie wielu punktów - tzw. rozmnożenie) i obraz pozostawia wiele do życzenia.
Osobiście, przy obecnej cenie paneli nie zdecydował bym się na zakup bądź co bądź bardzo drogiego monitora - no chyba żebym wygrał w totolotka, na co jednak się nie zanosi.
Reasumując: z nowego monitora w pracy jestem bardzo zadowolony. Używając go głównie do aplikcji biurowych, dobrze się jest cieszyć dużą jasnością wyświetlanego obrazu i ostrością, oraz brakiem podatności na oświetlenie boczne.
paput2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post