Moi Drodzy, wkrótce będę chciał rozpocząć testy płyt CD-R, ale w chwili obecnej nie mam jeszcze ukończonej procedury testowej, jeżeli chcecie w jakiś sposób wpłynąć na przebieg testu daję Wam taką możliwość. Moja uwaga nr 1: nie wpływam na żadne rozmowy na forum i nie kasuję czyichś postów, ale jeżeli zdecydujecie się napisać tu coś, co uznam za nieistotne, skasuje Waszą wypowiedź, i nie będzie to złośliwość a tylko chęć zachowania swojego rodzaju czystości myśli, na końcu tego postu opisałem, co może kwalifikować się do usunięcia.
--------------------------------------------------------------
Plan testu:
Przy użyciu napędów:
Yamaha CRW-F1E
TraxData 48X
LG 48x
MSI 48x
LiteOn 48x
Nagram testowe nośniki, z prędkościami:
a) dedykowaną dla nośnika
b) prędkość maksymalna z jaka uda się dany nośnik nagrać
Następnie sprawdzę jakość nagrania przy użyciu dostępnego dla każdego użytkownika oprogramowania Nero CDSpeed, sprawdzając nagrane nośniki pod kątem ilości błędów C2.
Potem przy użyciu napędu firmy LiteOn i programu wewnętrznego LiteOn - WSES, sprawdzę ilość błędów C1 na nagranych płytach.
Potem, naświetlę płyty przy użyciu promieniowania UV odpowiadającego długotrwałością pozostawieniu płyty na pełnym słońcu przez 24 godziny, tak by przyspieszyć jej degradację i ponownie przeprowadzę testy odczytu. Dokładnie jeszcze nie wiem ile czasu muszę ją prażyć by uzyskać jakiś wynik.. Przydałyby się jakieś wskazówki od kogoś, kto taki test już przeprowadził.
Następnie postaram się uszkodzić nagraną płytę, poprzez przesunięcie jej po wodnym papierze ściernym, na długości 3 mm i docisku 2 dag, po czym odczytam płyty ponownie.
Mam nadzieję, że taka procedura pozwoli porównać dostępne nośniki w dwóch kategoriach - najlepszy (jakość) i najbardziej ekonomiczny (cena/jakość).
--------------------------tyle do testu------------------------------
Teraz komentarze:
1) nie podoba się mi się to dag (deko) przy docisku do papieru ściernego... Jest niefachowe, powinno to być w N, ma ktoś jakiś wzór na siłę tarcia Nie byłem dobry z fizyki... Dodatkowo papier ścierny ulega zużyciu... Więc po 2 testach w tym samym miejscu wyniki przestałyby być miarodajne, z racji uszkodzenia papieru. Gregg wpadł na pomysł by zamiast papieru używać piasku, ale jak go rozprowadzić równomiernie po płycie? Jak nim obsypać płytę? Ja pomyślałem o blasze stalowej zarysowanej papierem ściernym... Byłaby trwalsza od papieru, ale tez mogłaby ulec zniszczeniu. Jeżeli macie pomysły, nawet urządzeń, które można by skonstruować - piszcie. Właśnie Gregg dodał jeszcze cos, co mi się spodobało:
Ja (1:30)
tylko jak równomiernie obsypać taką płytę ?
Gregg (1:32)
A po co równomiernie? Sypiemy na środek z wysokości, np. pół metra przez lejek (powtarzalność) i płyta jest dociskana. Potem można ją obrócić na drugą stronę. Będzie widać, czy obciążona piaskiem uległa wielkim uszkodzeniom - wgłębienia, rysy
Gregg (1:33)
A powierzchnia jest w miarę szorstka. Zamiast na piasku można ją położyć na papierze ściernym.
2) Następna kwestia to wytrzymałość płyty na przeciążenia przy odczycie w urządzeniach 52X. Tutaj na pewno musze skonstruować nowy sprzęt, mogę skorzystać z np. starego silnika z napędu 52x i podkręcić go trochę... Ale jak wtedy zmierzyć obroty? Może jakieś inne pomysły do tego testu? Nie będę chyba kręcił płyty na palcu
3) wszelkie inne uwagi, dodatki, cokolwiek, im więcej i bardziej z sensem tym lepiej - pamiętajcie tylko o tym ze testy musza być powtarzalne inaczej stracą kompletnie jakikolwiek sens, powtarzalność w granicach minimum 500 razy jest już do przyjęcia.
Głupie komentarze na bok, komentarze w stylu 'ja tez tak myślę' NIE PISAC!! Komentarze w stylu 'masz racje' albo 'tez mi się zdarzyło' albo jednozdaniowe NIE PISAC.
Pozdrawiam i czekam na waszą inwencję twórczo-destrukcyjną

, pamiętajcie że im ten test będzie dokładniejszy, tym pełniejsza będzie ocena nośnika, przez co pomożecie samym sobie w jego wyborze.
Aha, ostatnia sprawa, jak do tej pory nie zauważyłem większego zainteresowania z waszej strony możliwością pewnej ingerencji w stronę, np. gdy pytałem o kolejność napędów w testach. Dlatego dodałem jeszcze sondę, czy chcecie mieć jakiś wpływ na to, co robię z napędami i płytami, czy też nie..