Cytat:
|
Napisany przez kodziu
Sekunda chłopaki  Mam plytke na tym samym chipsecie i ostatnio znalazłem nowy biosik do mojej MOBO z opisem "support 1GB of ram". I teraz nasuwa się pytanie: czy maximum 512MB ramu na tej płycie to ograniczenie sprzętowe czy może programowe? Warto wgrać nowy biosik? Podobno dodaje on też obsługę dysków powyżej 137GB... 
|
warto... chociaz bylo kilka odmian i815, nie pamietam ale na koncu byly oznaczenia ep. albo e... i te wnosily poprawki w obsluge peryferiow
w kazdym razie, BXy potrzebowaly dwustronnej pamieci, a nie jednostronnej jak tu czytalem, bo nie potrafily zobaczyc pelnej wartosci ramu, ten sam problem mial i810
natomiast co do wartosci i ograniczenia na tej wymienionej wczesniej plycie 512 RAM to moze chodzi tylko o to ze RAM powyzej 512 nie bedzie cache'owany... spotkalem juz plyty intela na BXie, ktore obslugiwaly ponad 2 GB RAMu, czyli istnieje jednak bios ktory to koryguje... w kazdym razie warto sprobowac, niz inwestowac niepotrzebnie w nowa plyte glowna i procesor, jesli obecna konfiguracja wystarcza