Dyskusja: DV->MPEG2 problem
Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.07.2005, 23:40   #10
donvit
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 24.01.2003
donvit zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Arepo
Błąd STOP 0x0000008e świadczy o błędnie działających pamięciach.

Zrób sobie jakieś testy np.: programem Prime95 (jest tu: http://mersenne.org/gimps/p95v238.exe) i zobacz czy przejdzie co najmniej godzinę na Torture Test - Blend. Zapewne tak nie będzie.

Prawdopodobnie masz ustawione zbyt agresywne timingi w Biosie. Przy 1 GB kontroler jest mocno obciążony i może nie wyrabiać nawet na fabrycznych ustawieniach. Jeśli masz 2 moduły 512 MB, które do tego chodzą w Dual Channel to już w ogóle.

Rozwiązanie to obniżenie timingów lub/oraz podniesienie napięcia dla ramu.

Istnieje też możliwość, że zasilacz nie wyrabia lub pamięci uszkodziły się fizycznie (mało prawdopodobne).

Ja miałem problem z Geilami CL2, za nic nie chciały pracować w DC na fabrycznych ustawieniach. Rozwiązanie przyniosło zwiększenie napięcia do 1,8 V lub obniżenie do CL2,5.

Niech Cię nie zwiedzie, że normalnie wszystko działa OK, dopiero pod pełnym, długotrwałym obciążeniem (takim jak kodowanie filmu) wychodzą takie perełki. Sprawdź to co pisałem powyżej i powinno być OK.

Pozdrawiam

Więc tak:

Testy PRIMEM zrobie. Nie ma sprawy. Co do pamięci to owszem ma dwie 512-ki Kingstona na ustawieniach auto (w BIOS) a nie by speed. Poza tym chodziły w dualu. Wczoraj przestawiłem je na Single. I nic to nie dało. Być może któraś jest więc uwalona..

Co do timingów to zaraz spróbuje coś zmienić

Nie wiem jak może zasilacz nie wyrabiać skoro mam Chiefteca 430 Watt.
Sound Blaster Live!
Ram 1000 MB PC 433
donvit jest offline   Odpowiedz cytując ten post