Dyskusja: DV->MPEG2 problem
Podgląd pojedynczego posta
Stary 02.07.2005, 14:11   #17
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez donvit
7 godzin testu PRIME95 minęło. System chodzi stabilnie.
a więc sprawa się trochę komplikuje, gdyż wygląda na to, że to jednak nie pamięci ...

co gorsza powodów, które mogą powodować ten błąd jest dużo

jak wpisałem w google "0x0000008e win32k.sys" to się zdziwiłem jak częsty jest ten błąd

może on być spowodowany, kłopotem z usługami microsoft, sterownikiem grafiki a nawet klawiaturą

trochę Ci współczuje, gdyż rozwiązanie nie będzie zapewne łatwe, a na pewno długotrwałe

co do ustawienia pamięci :

dla Twoich modułów proponuję takie :

Bezpieczne (wolniej) :

SDRAM Active Precharge Delay = 10
SDRAM RAS to CAS Delay = 3
SDRAM RAS Precharge Delay = 3
SDRAM CAS Latency = 3
DDR Reference Voltage = 2,6 V

Przy takich ustawieniach nie ma prawa nic działać źle.

Mniej bezpieczne (szybciej) :

SDRAM Active Precharge Delay = 8
SDRAM RAS to CAS Delay = 3
SDRAM RAS Precharge Delay = 3
SDRAM CAS Latency = 2,5
DDR Reference Voltage = 2,7 V (lub 2,8 V)

Największy wpływ na szybkość ma wartość CAS Latency i o nią warto powalczyć. Wartości RAS to CAS Delay, RAS Precharge Delay należy pozostawić na ustawieniach fabrycznych, ich zmiana przynosi niewielki zysk wydajności a może spowodować niestabilność systemu. Active Precharge Delay wbrew obiegowej opinii (że aby było szybciej trzeba wszystko zmniejszać) czasem lepiej ustawić na większą wartość (8 lub 10), u mnie na ustawieniu 10 pamięci chodzą szybciej niż na 6 co świetnie opisuje ten : http://www.frazpc.pl/artykuly/212/B...tformie/nForce2 artykuł.

Polecam również poczytać : http://www.tomshardware.pl/howto/20030701/index.html

to tyle