Cytat:
|
Napisany przez para
To widać, że psychika stanowi problem, tylko niestety nigdy nie wiadomo jak ją trenować?
Pozdrawiam
|
Nie wiadomo, jak ją trenować?? Kurde, to dajcie mnie na trenera, bo o psychice ludzkiej i sposobach motywacji wiem całkiem sporo. Ale, że trener siatkarski ze mnie żadny, to mogę wskazać osoby, które znają się na sporcie, mają doświadczeniem trenerskie i dodatkowo wiedzą, jak sprawić, żeby psychika była dodatkową siłą wspomagającą umiejętności, a nie blokadą nie pozwalającą wygrywać..
Zresztą, żeby nie szukać daleko - dlaczego Małysz zaczął nagle osiągać sukcesy? Nagle stał się rewelacyjnym skoczkiem? Owszem lata treningów w pewnym momencie zaczęły przynosić rezultaty, ale było tu coś więcej. Poza tym.. dlaczego nagle przestał osiągać sukcesy?
Psychika.. w sporcie przynajmniej 50% sukcesu (naturalnie u zawodników, którzy posiadają już pewne umiejętności) stanowi psychika. Coraz częściej jest to zauważane, ale w Polsce jeszcze niestety niewystarczająco doceniane. A bez jej udziału w treningu, nie można osiągać zwycięstw...