Witam !
Ciekawy temat do wymiany doświadczeń - dobry pomysł @
begieo
Zacznijmy może od historii. Tak naprawdę jedyną komputerową gazetą - czasopismem jakie prenumerowałem przez dłuższy okres czasu był dawno temu .... Commodore&Amiga ! Prenumerowałem go ponad dwa lata, do momentu, kiedy przestał się ukazywać. Mam jeszcze gdzieś w szafie te około 30 numerów. To było coś !
W tamtym okresie bardzo sporadycznie miałem też kontakt z Bajtkiem i TopSecret.
Następnie nadszedł rok 1998 (jeśli dobrze pamiętam) i zaczął się ukazywać Komputer Swiat. To tak naprawdę czasopismo, które mnie komputerowo "wychowało" - a przez długi okres czasu komputera nie posiadałem. Nigdy go nie prenumerowałem - a kupowałem z różną częśtotliwością - raz kilka numerów pod rząd, czasem raz na dwa miesiące. I kupuje je także czasami nadal - aczkolwiek zazwyczaj przeglądam w kiosku i jak stwierdzę, że nic mi się zbytnio nie przyda to rezygnuje - ostatnio coraz częściej.
Kolejne czasopismo - to Niezbędnik. Zacząłem go kupować jak kupiłem komputer i tak trwało to prawie półtora roku. Póżniej jednak zaprzestałem - coraz mniej tam ciekawych programów - a jeśli są to wersje które można pobrać z Internetu.
Następna kwestia - to typowe magazyny komputerowe - Chip, Enter, PCWK, PCFormat. Nigdy ich nie prenumerowałem, ani nie kupowałem zbyt często.
Mogę się przyznać, że posiadam dosłownie chyba po 2-3 numery z wymienionych - oprócz Chip'a - którego nigdy jeszcze nie kupiłem. A jakie są tego powody ?? Zarówno finansowe, ale też takie, że często po kupieniu okazuje się, że tak naprawdę niewiele z niego wykorzystamy.
Na koniec pozostawiłem Eksperta - jak już napisano, czasopismo dla "bardziej wtajemniczonych" - to niestety prawda. Kupiłem je osobiście dwa razy. Ale od stycznia mam do niego dość regularny dostęp - znajomy bowiem skusił się na promocyjną prenumeratę za 50 zł na rok - ale jak zaczęły przychodzić numery, to stwierdził, że niewiele on z tego rozumie. Tak więc teraz lądują one u mnie
A co na podsumowanie - nie ma chyba magazynu idealnego. Tak naprawdę często w każdym z nich można znależć coś ciekawego - tylko kogo stać na to żeby kupować kilka czasopism - i gdzie je składować ?
Według mnie - dla początkujących i tych troszeczkę bardziej zaawansowaych najlepszy jest KomputerSwiat, oraz Niezbędnik.
A pozostałe - osobiście z tych numerów które kiedyś kupiłem, to najbardziej podobał mi się PCFormat - trafiłem akurat na takie numery, które bardzo mi się przydały. A Enter, PCWK i Chip ? Według mnie dość podobne do siebie - czasem w każdym z nich trafi się coś dobrego - może ja osobiście najbardziej zawiodłem się na Enterze.
A spoza czasopism komputerowych, to najdłużej prenemerowałem kiedyś - dawno temu - Przegląd Reader's Digest, a przez ostatnie lata - Elektronikę dla Wszystkich
I jeszcze kwestia zastąpienia czasopism Internetem - jest to możliwe, ale nie do końca. Po pierwsze - aby pobierać programy, trzeba dysponować stałym łączem lub dostępem do niego. Po drugie - czasem w czasopismach pojawiają się wydania specjalne programów - których w Internecie nie ma.
I co najważniejsze - czytanie na ekranie nie jest jednak tak do końca wygodne - nie wspomnę już np. o instrukcjach do programów czy opisach
I to tyle
Pozdrawiam
ro29