|
Witam !
Tak sobie czytam te wszystkie wypowiedzi i odnoszę wrażenie, że więcej tutaj emocji itp. niż konkretów.
Kolega @markus96, jak widac problem ma, bo nie jest zorientowany w ofercie Tele2, a tak do końca chyba nikt mu tego nie wytłumaczył - choć pewne sprawy zostały już wyjaśnione.
Postram się ja to teraz dogłębnie wyjaśnić.
Więc tak - uogólniająć - Tele2, jak już powiedziano nie jest operatorem telefonicznym w pełnym tego słowa znaczeniu. Żeby korzystać z ich usług trzeba mieć linię w TP i abonament standartowy (jak się ma inny to nie wiem jak to jest, także w przypadku innych operatorów - Dialog, Netia itd.).
I można korzystać z ich usług w dwojaki sposób. Pierwszy - to podpisanie tylko umowy o preselekcję - wtedy możemy wykonywać przez Tele 2 wszystkie rodzaje rozmów - lokalne, międzymastowe, na komórki, a także internet - dial - up. Rachunek za te połączenia dostajemy od Tele2. Natomiast od TP dostajemy zawsze rachunek za ich abonament - i nic więcej - jeśli oczywiście wszystkie połączenia wykonaliśmy przez Tele2.
Oszczędności - nominalnie od paru do chyba nawet ponad 50% - największe przy połączeniach międzymiastowych i międzynarodowych.
Natomiast druga opcja - wykupujemy abonamnet w Tele2 - tzw. Dobry Wieczór i Weekend - płacimy im co miesiąc 35 zł - i razem z abonamentem dla TP mamy tzw. hybrydę - czyli coś bardzo podobnego do abonamentu w TP - darmowe wieczory i weekendy za 85 zł. Korzyści - w sumie płacimy mniejszy abonament 42,70 + 35 = 77 zł < 85 zł TP, możemy dzwonić "za darmo" już od 18.00 a nie 20.00, no i do wszystkich, a nie tylko abonentów TP. Mamy też troszeczkę tańsze rozmowy płatne niż w tym analogicznym planie TP.
Więc każdy musi sobie odpowiedzieć, czy mu się opłaca.
Ja w kwestii Tele2 mam mieszane uczucia - przez 4 miesiące łączyłem się przez ich numer przez dial-up do Internetu i tylko w jednym miesiącu ich rachunek pokrywał się z tym co mi wskazał taryfikator internetowy - Bankrut. W pozostałych miesiacach - było zawsze więcej - i to o 5-10 zł !!!
I to tyle - mam nadzieję, że to trochę wyjaśniło, jeśli nie do końca to proszę o pytania.
I jeszcze w kwestii tego linku - i nagranej rozmowy z infolinią - cóż nie znam dokładnie tej sytuacji, ale z tego co tam słychać - to niestety mogę tylko stwierdzić, że chamstwo nie ma granic i szerzy się coraz bardziej.
To nie oznacza, że jestem fanem TP czy Tele2 - mam im dużo do zarzucenia - ale nie można się tak zachowywać - trochę kultury ....
Pozdrawiam
ro29
EDIT: zapomniałem jeszcze dodać odpowiedzi na podstawowe pytanie - oczywiście, że pakiet internetowy zostaje w TP; niestety Tele2 nie ma nawet nic podobne w swojej ofercie.
Ostatnio zmieniany przez ro29 : 06.07.2005 o godz. 18:56
|