Chlopie, w obu wypadkach (trailerach) chodzi i Nocna straz (Nochnoi dozor) film rosyjski z 2004 roku.
Film ktory obejzalem juz ze 33 razy. Niezly na tle, ale nie rewelacyjny. Przyznaje dobry.
Mroczny, klimatyczny, w stylu Tarkowskiego i braci Strugackich.
O filmie:
Początek "Nocnej straży" rozgrywa się tysiąc lat temu, gdy na moście przypominającym rzymskie akwedukty toczy się krwawa bitwa sił światła (przypominają średniowieczne rycerstwo) z siłami ciemności (pierwsze skojarzenie to plemiona pogańskie). Bitwa jest nierozegrana i kończy się zawartym na wieki kompromisem. Potem przenosimy się do współczesnej Moskwy, w której toczy się dalszy ciąg starcia.
Tytułowa "Nocna straż" to patrole sił światła, które pilnują, by siły ciemności nie zabijały swoich ofiar w nocy. Bardzo szybko dowiadujemy się, że siły światła i ciemności to po prostu wampiry rywalizujące ze sobą o władzę nad światem. - I książka, i film opowiadają o ciągłej walce dobra ze złem, ale raczej w ujęciu wschodnim niż europejskim - mówi Siergiej Łukianienko. - Dobro i zło walczą, ale jednocześnie nie mogą żyć bez siebie.
Siły światła próbują udaremnić siłom ciemności morderstwo Jegora - 12-letniego chłopca o niezwykłych zdolnościach, który nie wie, że kilkanaście lat temu jego własny ojciec próbował rzucić na niego klątwę, żeby się nie urodził. Za karę ojciec został wampirem. Teraz jako agent sił światła broni dziecka, początkowo nie wiedząc, że to jego syn. (...)
język: Rosyjski
gatunek: Action / Fantasy / Sci-Fi / Thriller / Horror / Mystery
produkcja: Rosja
data produkcji: 2004
reżyseria: Timur Bekmambetov
scenariusz: Timur Bekmambetov, Sergey Lukjanenko
muzyka: Yuri Poteyenko
zdjęcia: Sergei Trofimov
ograniczenia wiekowe: 15+
ocena imdb: 6.6/10 (265 votes)
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
|