Cytat:
ZiP napisa***322;(a)
Wczoraj Taz40 powiedział mi, że jego qmpel też ma podobny problem, ale niestety nie wiem jaki on ma procesor. Z tego co pamiętam, to Sobol też ma tą samą płytę i procesor, ale u niego problem nie występuje. Ja wierzę, że to tylko SiSoft Sandra kłamie. Czekam dalej na propozycje, jakiego softu użyć?
|
Dla mnie SiSoft Sandra nie jest wogole autorytetem programowym w dziedzinie kontroli systemowej i hardrwarowej, zalezy tez jaka wersje posiadasz, te starsze beda bodawac banialuki...
Co do softu ktorego szukasz, jest tego troche, ale wszystko zalezy od wersji biosu plyty glownej, sproboj poszukac cos dla siebei na stronie
www.tweak.pl w dziale downloadu
Cytat:
[i]
A jak już jesteśmy przy przetaktowywaniu Durona 1200, to może rozwiniemy ten temat? Dodam, że moja płyta ECS K7VTA3 rev.3 jest dosyć uboga w podkręcanie - w BIOS'ie jest jedynie wybór FSB 100, 110, 120 i 133 (piszę z pamięci, wartości mogą się różnić). Po ustawieniu innej wartości niż 100 MHz, komputer nie włącza się i trzeba czyścić zawartość CMOS (niestety trzeba otwierać obudowę). Jeżeli malowanie mostków przyniesie zysk wydajności oraz przyspieszy RAM, to jestem gotów to zrobić. Natomiast gorzej, jeśli mostki trzeba będzie przerywać - ale JEŚLI to będzie działać po overclockingu, to mogę nawet poprzerywać wszystkie. [/B]
|
Zalezy od serii Durona, dobrze krecily sie durony 1000 MHz, te 1200 maja zdaje sie zablokowany mnoznik poprzez odciecie jednej z nozek procesora... musisz to sprawdzic, jesli sa wszystkie mozesz sprobowac, zamalowac, lub przeciac mostki tak aby dac mu mnosnik 10x a wtedy kiedy wartosc ta poscisz na magistrali 133 czyli 10x133 da to wartosc pamieci jakiej potrzebujesz... obecnie 12x133 moze nie wyrabiac na duronie, wersja plyty tez wazna, firma ECS nie nalezy do najlepszych
pozdrawiam