10.07.2005, 19:20
|
|
|
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
|
Cytat:
|
Napisany przez janko100
A ja nie jestem pewien, czy jest się z czego cieszyć. A w zasadzie, dlaczego osoby (bądź firmy), które chcą zarabiać na tym co wymyśliły mają być z tego ograbiane. Nikt chyba nie kwestionuje istnienia polityki patentowej, która aktualnie obowiązuje. Z tym, że jest ona już lekko przestarzała, ponieważ ogromna ilość nowo powstających, urządzeń to sprzęt i oprogramowanie. I w jednakowy sposób rozwiązania sprzętowe jaki i softwerowe powinny być chronione. Wielu podnosi kwestię, że ochrona, umownie to ujmując oprogramowania służy wielkim korporacjom. Ale czy, obecna sytuacja rownież im nie służy? Przecież coś co może być źródłem dochodu dla Kowalskiego lub Kowalskiego Sp z o.o. (bo on to coś wymyślił) może być teraz za darmo wykorzystywane przez te wielkie korporacje. Kowalski na starcie nie ma prawie żadnych szans na konkurowanie z takimi wielkimi molochami. Każdy kij ma zawsze dwa końce. I należy pamiętać, że życie ciągle toczy się naprzód, ciągle jest coś do odkrycia, opatentowania, za chwilę (a może właśnie w tej chwili) jakiś uczestnik np. tego forum coś wymyślił. I co? Oddać to komuś za darmo, takiemu np. Microsoftowi?
Pozdr.
|
tylko, ze patenty, ktorymi stempluje wszystko jak leci M$, moze on sobie w Europie w d..e wsadzic
|
|
|