Podgląd pojedynczego posta
Stary 02.09.2002, 18:39   #9
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
/\aster napisa***322;(a)

Jak sa po 90 groszy to nie znaczy ze soa do dupy, ty pewnie kupujesz tylko verbatimy ktore sa troche lepsze od tych tanich, a przeciez kazda plyta jest zbudowana tak samo, kazda gdy bedzie zle przechowywana to sie zniszczy. Ty pewnie myslisz ze gdy kupujesz najlepsze plytki bo najdroze a w rzeczywistosci placisz za nazwe plytki(tak jak adidas). Ty chyba nigdy tego nie zrozumiesz, ze plytki sa takie same roznia sie tylko nieznaczenie bo ty napewno gdy sobie kupiles plytke za 1 zlo to jej nie szanowales bo byla tania a gdy sobie kupisz taka za 3 zl to ja szanujesz trzymasz w pudelku bo jak ja stracisz to stracisz 3 zl, anie nie 1zl. I nie mow mi zebym sobie testy poczytal bo mnie testy nie interesuja, bo gdy ja kupuje plytki to sam oceniam je wedlug wlasnej skali. Co z tego ze wystepuje na nich wiecej bledow, zminejsz szybkosc w koncu na gieldzie nie stoisz i nie potrzebujesz 500 plytek na dzien. Ty jestes z tych ludzi, ktorzy sobie mysla ze im drozsza plyta tym lepsza, doradze ci cos kupuj sobie do nagrywania plyty RW 24x one sa chyba najdrozsze i pewnie wedlug ciebie najlepsze.
Ech, nie masz racji. Nawet nie pytam jakie to płyty, bo za 90 groszy to może być tylko szmelc. Aby zrozumieć różnice między płytami, musisz znać ich budowę: CD-R posiada spiralny rowek prowadzący (groove). Podczas zapisu i odczytu rowek wskazuje laserowi drogę poprzez całą powierzchnię płyty. W znacznej mierzeod geometreycznych ksztaltów rowka zależy, czy zapis zakończy się powodzeniem. Na drogich nośnikach kształt rowka jest stały na całej powierzchni. Jego głębokość wynosi 200 nm, szerokość na górze i na dole wynosi z bardzo dużą dokładnością odpowiednio 700 i 400 nm, a ścianki boczne nachylone są pod kątem 50 stopni. Na płytach gorszej jakości wymiary te nie są zachowane, ksztalt rowka jest nierównomierny, a prowadzenie lasera zarówno przy zapisie, jak i odczycie może być poważnym problemem.
Jakość wykonania rowka prowadzącego oraz równomierność nałożonego barwnika zależą od pracy automatów biorących udział w procesie produkcyjnym. Maszyny te po każdej przerwie konserwacyjnej wymagają pewnego okresu rozruchowego, podczas którego bardzo surowe normy dotyczące jakości markowych płyt nie są zachowane. W tym czasie z maszyny schodzą tysiące płyt typu "no name", aż do chwili, gdy maszyna zostanie optymalnie skalibrowana. Potem te płyty skupują inne firmy, m.in Sigma - Ty pewnie myślisz, że skoro Sigma to przedruk np. Verbatima, to jest to dobra płyta za niska cenę, a w rzeczywistości to jest wielki szajs. Dopiero po kalibracji maszyn zaczyna się produkcja markowych nośników i trwa ona do momentu, kiedy maszyna znowu zostanie wyłączona dla dokonania kolejnego przeglądu. Można jednak spotkać bezimienne płyty , które nie będą jakością ustępować markowemu produktowi. Mam nadzieję, że przekonałem Cię do lepszych płyt - sam chyba wiesz, jakie są np. Akossy...