02.09.2002, 18:50
|
|
|
Gość
|
Cytat:
ZiP napisa***322;(a)
Ech, nie masz racji. Nawet nie pytam jakie to płyty, bo za 90 groszy to może być tylko szmelc. Aby zrozumieć różnice między płytami, musisz znać ich budowę: CD-R posiada spiralny rowek prowadzący (groove). Podczas zapisu i odczytu rowek wskazuje laserowi drogę poprzez całą powierzchnię płyty. W znacznej mierzeod geometreycznych ksztaltów rowka zależy, czy zapis zakończy się powodzeniem. Na drogich nośnikach kształt rowka jest stały na całej powierzchni. Jego głębokość wynosi 200 nm, szerokość na górze i na dole wynosi z bardzo dużą dokładnością odpowiednio 700 i 400 nm, a ścianki boczne nachylone są pod kątem 50 stopni. Na płytach gorszej jakości wymiary te nie są zachowane, ksztalt rowka jest nierównomierny, a prowadzenie lasera zarówno przy zapisie, jak i odczycie może być poważnym problemem.
Jakość wykonania rowka prowadzącego oraz równomierność nałożonego barwnika zależą od pracy automatów biorących udział w procesie produkcyjnym. Maszyny te po każdej przerwie konserwacyjnej wymagają pewnego okresu rozruchowego, podczas którego bardzo surowe normy dotyczące jakości markowych płyt nie są zachowane. W tym czasie z maszyny schodzą tysiące płyt typu "no name", aż do chwili, gdy maszyna zostanie optymalnie skalibrowana. Potem te płyty skupują inne firmy, m.in Sigma - Ty pewnie myślisz, że skoro Sigma to przedruk np. Verbatima, to jest to dobra płyta za niska cenę, a w rzeczywistości to jest wielki szajs. Dopiero po kalibracji maszyn zaczyna się produkcja markowych nośników i trwa ona do momentu, kiedy maszyna znowu zostanie wyłączona dla dokonania kolejnego przeglądu. Można jednak spotkać bezimienne płyty , które nie będą jakością ustępować markowemu produktowi. Mam nadzieję, że przekonałem Cię do lepszych płyt - sam chyba wiesz, jakie są np. Akossy...
|
Szczerze mowiac to nie wiedzialem o tym, ale gdy mam nagrac duzo plytek to nie bede wydawal tyle kasy bo wiadomo szkoda. ZIP pewnie masz racje, ale ja i tak bede kupowal te tanie bo powod prosty sa tanie. A z najtanszych to rzeczywiscie uzywam plytek sigma ale teraz sie na princo przezucilem.
|
|
|
|