1. Tak istnieje, zastosowanie FFdshow. A instrukcja tego w moim poradniku VCD.
2. Mój FFdshow zawsze zawija. Poszukaj najnowszej wersji. I w ustawnieach kodeka w zakładce Napisy -> Text zaznacz wpis "split long subtitles".
3. Żeby zadziałał canopus czy divxg400? Canopus napewno nie

Ale divx400 jak najbardziej. Sam go nie próbowałem nale na pewno się da bo u mnie w TMPGEnc działało i nakładanie przez FFdshow i przez VobSub.
4. Hmm wiesz różni ludzie mają różne wymagania

Aj bym to skompresował

Jak chcesz przerób kawałek filmu (jakieś 2 minuty) i przerwoj kompresję po czym sprawdź jakość. Jeżeli Ci będzie odpowiadać to przerabiaj a jeżeli nie to podziel na 2 CD. To co ja zauważyłem to to, że jeżeli po przerobieniu na komputerze film był "pixelozą" to na TV te pixele mniej widać bo jak wiadomo TV to nie monitor od komputera i tak dokładnie nie pokazuje

5. No też gdzieś tak porównywalnie ( ja mam Athlon64 3000 512 DDR i grafa radeon 128). Mówie tylko o TMPGEnc bo da sie znależć program w którym zrobi to szybciej (nie zawsze lepiej

)
6. No dwie godziny to może być już zdecydowanie za dużo. O ile w przypadku 91 minut na jakość dużo nie straci to tutaj mogą być już pixele widoczne nawet na TV. Ale tak jak pisałem wcześniej pzrerób kawałek i sprawdź. Nie zajmie Ci to dużo czasu (góra kilka minut, szczególnie na Twoim sprzęcie).
Powodzenia