Dyskusja: Plextor PX-716A\SA
Podgląd pojedynczego posta
Stary 12.07.2005, 21:22   #1160
Andrzej L.
Nowy na forum

Data rejestracji: 12.07.2005
Andrzej L. w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Z jakim oprogramowaniem ożeniliście PX-716A?
Chodzi mi głównie o nagrywanie płyt DVD z danymi - czyli chcę zastapić moje dotychczasowe CD-R 700MB płytkami DVD.
Zastanawia mnie jedno czy jest jakiś program, który umożliwi nagranie na najmniejszej oferowanej prędkości?
Przykładowo jak podaje specyfikacja tej nagrywarki dla DVD+R najniższą prędkością zapisu jest 2.4X Przetestowałem kilka programów i każdy z nich jako minimum ma 4x a śladu po 2.4x nie widać.
Co ciekawe bez płytki w napędzie (TDK DVD+R 1-8x) program proponuje bez problemu najniższe 1X (tej jaki wiadomo PX-716A nie obsługuje) i 2.4x (tą PX-716A teoretycznie obsługuje).
Czy może ktoś mi wyjaśnić gdzie jest pies pogrzebany?
Czyżby 4x to była najbardziej optymalna prędkość i dlatego 2,4x jest z góry przekreślona i niemożliwa do wyboru? Choć gryzie mi się trochę to z opisem płyty, która jak byk ma od 1X do 8x możliwość zapisu
Cały czas kładę nacisk na trwałość wykonanego zapisu aby mógł przetrwać jak najdłużej dlatego skłaniałbym się ku najniższym prędkością, choć jak czytam tu wypowiedzi niektórych wcale najniższa nie oznacza największej trwałości.
Jakie wydają się być najlepsze trwałościowo prędkości dla PX-716A?
Zamierzam palić tylko na porządnych nośnikach z gatunku TDK.
Andrzej L. jest offline   Odpowiedz cytując ten post