Cytat:
|
Napisany przez andrzejj9
Drugie pytanie do @ Calme. Przy okazji pisałeś o odwrotnym założeniu starego obiektywu Heliosa.. Dałeś też kilka przykładowych zdjęć, na których jednak wyjątkowo małe było GO. Czy nie dało się tego jakoś obejść dłuższym czasiem naświetlania, albo innymi ustawieniami przesłony i czułości filmu?
|
Niestety @andrzejj9 nie ma takiej mozliwosci

wynika to samej optyki obiektywu - GO jest drastycznie mała i stąd takie efekty - dlatego wolę Raynoxa daje nieporównanie lepsze GO przy nieco mniejszym powiększeniu (przestudiuj sobie Forum Cyberfoto to prawdziwa kopalnia wiedzy - o makro w szczególności

---------------------------------------------------------------
Pozwolę sobię teraz zaprezentować serię zdjęć
LIQUID METAL by Calme
Wszystkie fotki zaprezentowane tutaj powstały na bazie pewnej tulejki ( z wyjątkiem drugiej serii zdjęć - gdzie pozowały różne metalowe przedmioty znalezione w domu ) - o dość ciekawej fakturze i spryskiwania jej wodą pod dużym makro z Raynoxem - nie używałem do obróbki żadnego programu graficznego - odcienie uzyskałem dzięki ustawieniu obiektu na parapecie okna i przymykania żaluzji oraz przysłaniania kolorowymi kartkami światła z okna, kombinowałem także z ustawieniami typów światła w samym menu aparatu.
Poniżej tulejka, której użyłem do zdjęć i same fotki:
1)
Cytrynka

2) Faktura

3) Liquid Metal

4) Metaliczny Tlen

5) Diabelska Pieczęć

6) The Matrix

7) Na krawędzi

8) Rybie oko

9) Uśmiech solniczki

10) Róża Króla Midasa