Cytat:
|
Napisany przez andrzejj9
Wiem, że fotografia cyfrowa daje nam teraz takie możliwości i jest to chyba jeden z powodów, dla których powoli się od niej odsuwam i na najbliższy wyjazd na łono przyrody wezmę ze sobą raczej stary zasłużony kompakt i trochę lepszą lustrzankę, a cyfrówkę pozostawię innych "do zabawy".
|
Też miałem takie wątpliwości na początku co do aparatów cyfrowych,
ale po ponad roku używania cyfrowej lustrzanki zginęły i nie zamieniłbym jej na zwykłą, która leży w szafie i się kurzy.
Przy okazji fotografuję od około 20 lat i zaczynałem od Zenitha TTL.
Cytat:
|
Napisany przez andrzejj9
To jednak tylko takie moje własne zdanie - ja po prostu nigdy nie akceptowałem czegoś takiego, że robimy po kilkadziesiąt zdjęć jednej rzeczy i mamy nadzieję, że coś z tego wyjdzie. Dla mnie każde zwolnienie migawki powinno być przemyślane i mieć jakieś założenie. Niestety ostatnio sam przyłapałem się na tym, że aparat cyfrowy zmienia podejście do wykonywania zdjęć. Przeszedłem się rano obejrzeć wschód słońca i wziąłem ze sobą aprata cyfrowy. Kiedy wróciłem miałem około 50 nienadających się do niczego zdjęć i z 5 ciekawych, które sobie zostawiłem. Gdybym wziął lustrzankę prawdopodobnie miałbym tylko te 5. Obawiam się jeszcze czegoś - podchodząc w ten sposób do "trzaskania" zdjęć, mogę ostatecznie stracić umiejętność robienia dobrych zdjęć za każdym razem. Bo w końcu przestanę w końcu odróżniać, czy dane ujęcie może być dobre, czy nie i będę po prostu robił kolejne zdjęcie nie zastanawiając się nawet specjalnie, czy wyjdzie z niego coś ciekawego... Nie podoba mi się to, ale dla mnie tak właśnie przedstawia się główna "zaleta" (?) fotografii cyfrowej..
|
Zgadzam się co do ilości, która bardzo rzadko przekłada się na jakość.
Zaobserwowałem u siebie podobny syndrom, tzn. robię o wiele więcej zdjęć cyfrówką.
Cytat:
|
Napisany przez andrzejj9
Co do zdjęć, wczoraj wybrałem kilka zrobionych ostatnio za pomocą aparatu cyfrowego. Nie jest to jeszcze to, co robiłem zwykle lustrzanką czy nawet starym automatem, ale już mniej więcej zaczynam rozumieć, jak należy robić zdjęcia tym aparatem. Poniżej kilka przykładowych, więcej na stronie:
|
U mnie przesiadka na cyfrowy aparat była bezproblemowa, może dlatego, że zmieniłem Canona na Canona.
Pozdrawiam