Dyskusja: [ZDJĘCIA] Makro
Podgląd pojedynczego posta
Stary 14.07.2005, 15:13   #12
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Dzięki za odpowiedzi

Cytat:
Napisany przez Calme
uff ale pytan nazadawales az sie pogubic mozna

odpowiedz na 1 tak - taki jest dokladni zakres tego uniwersalnego adaptera dokladanego do zestawu - czyli lapie on wew gwint - ale to musisz miec tulejke dodatkowo dokrecana - sama soczewka ma gwint 43mm i adapter ma w srodku rowniez 43mm wkreca sie tam ja i za pomoca adaptera zaklada na taki zakres gwintow jak podales
No właśnie tu mam kolejną wątpliwość.. W Panasonixie (aparat cyfrowy) tulejka będzie na pewno potrzebna (Chociaż też się zastanawiam, bo w komplecie jest już jedna - tylko pełniąca rolę osłony przeciwsłonecznej - ma ona co prawda gwint i z drugiej strony, ale generalnie jest dłuższa niż te zwykłe tulejki - ok. 5 cm. Nie wiem, czy ta odległość nie wpłynęłaby negatywnie na uzyskany efekt..), ale w Pentaxie (analogowa lustrzanka) chyba nie, bo tam mam normalnie możliwość mocowania soczewek..

Cytat:
Aha jeszcze jedno - jak wiecie albo i nie powiekszenie w raynoxie zalezec bedzie takze i od zoomu jaki posiada aparat u mnie jest to akurat x10 wiec daje niezle ale jesli ktos ma zoom x3 to i efekty beda odpowiednio adekwatne...
Tu raczej problemu nie będzie - w Panasonixie powiększenie jest x12, a w Pentaxie mam obiektyw do macro - Sigma 80 - 300 Macro 8 )

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post