Cytat:
Napisany przez KaPi
Rozumiem, że nie robić także ciągłego archiwum? Ale o co chodzi? Zapewne o to, żeby osoba, która ściągnie taki spakowany album, miała do niego łatwy dostęp? I nie musiała wyczekiwać 20 minut, zanim odtworzy jedną piosenkę? W przeciwnym wypadku, wypakuje zawartość pliku po czym go skasuje? I w rezultacie okaże się, że nikt oprócz mnie go nie udostępnia w sieci, bo wszyscy tylko ściągają, wypakowują i kasują. TAK ?
Czy mógłbyś dokładniej objaśnić znaczenie symboli? Które z nich to programy? Nigdy też nie wiem, do czego służy plik SFV...
|
EAC - program do rippowania/zgrywania
SFV - Plik z sumą kontrolną pozostalych plików - sprawdzisz nim czy wszystkie pliki się dobrze ściągneły itp.
WAV,FLAC,MP3,MPC itp. - Formaty plików...muzycznych
NFO - Plik iNFO .. - informacje, kto rippowal, kiedy zostal wydany albóm, pare słow od autora, od ripper'a, wykaz ścieżek itp.
M3U - Format playlisty
CUE - Plik w którym znajdują sie informacje nt. końca, poczatku itp. ścieźki danych (audio or data)
ZiP/RAR/ACE/7zip - Formaty kompresji...ja dodam jesszcze WinUHA...Ale najlepiej pakowac RAR'em bo jest to format i na Windows'a i na Linuxa... i większość go posiada....