Cytat:
|
Napisany przez Robertweh
Dziekuje
- odpalilem wygenerowany film za pomoca Power DVD i napisow nie uswiadczylem (linia "subtitles" byla nieaktywna, prawy klawisz myszy). Za cholere nie wiem jak przerzucic "jeden z plikow IFO". Power DVD "widzi" tylko pliki VOB. Zakladam ze to moze byc przyczyna, ze nie ma tych zakichanych napisow.
|
Cos musiales zrobic zle, zreszta ja dzialalem tylko z filmami PAL.
W DVD Lab wrzucasz na okno movie: film, audio i klikasz w sub.
W 'sub' importujesz napisy (np. w formacie .srt, ssa - wiec wyeksportuj z subtitle workshopa napisy w formacie widzuanym przez laba), ustaw jezyk napisów (polski), ustaw 16:9 lub nie, jak chcesz; sprawdz jak wygladaja napisy (jesli napisy sa w dobrym formacie to powinienes zobaczyc po lewej stronie w linijkach czas i text (bylo u Ciebie?), klikajac w jakis text zobaczysz na niebieskim ekranie podglad), klikasz "generate subtitles", czekasz z 5 minut i juz masz napisy. Powinienes teraz kliknac w "MAP" i ustawic dla jakich napisy trybow napisy maja sie wyswitlac: 4:3, 16:9, letterbox i panscan (mapowanie jest m.in. po to by mozna bylo zrobic inne wielkosci czcion dla 16:9 i 4:3).
Jak skompilujesz film, to nie ma bata, musisz miec litery. Chaptery zrob tak jak ja pisalem, doszedlem do tego metoda prob i bledow.
Jesli bys skladal napisy w IFoEdit, wtedy trzeba ustawic odpowidnio dane o kolorach), w DVD lab nie ma takiej potrzeby.
Pliki .IFO: probowałes przeciagnac plik IFO na program Power DVD? Mozesz tez skojarzyc ifo z power DVD, jednak jak puszczasz film z plikow VOB tez powninies miec subtitles.
Powodzenia, wracam do pracy...