Dyskusja: Codek BIG PROBLEM
Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.07.2005, 23:20   #7
raftu
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.07.2005
raftu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
U mnie miałem problem dość skomplikowany.
Mianowicie aby działały mi filmy musiałem mieć zainstalowane kodeki w następującej kolejności:
1. AC3 , 2 Codecs all in one , 3 divx pack 502006 , 4 ffdshow-20020617
5 ffdshow-20021113 6 XviD-12072002-1 .
Na końcu instalowałem codek Codecs6003_allin1 najpier z opcją na orginalnego divx a potem na ffdshow z zaznaczoną funkcją subsite filter Divx G 400.
I przy odtwarzaniu było wszytko OK.
Przy przeróbce filmu w Canopurs Procoder również było wszystko dobrze , ale przy próbie zamiany filmu w programie TMPGenc plus na SVCD , tak aby plik mieścił się na jednej płytce miałem do wyboru czekać 10 godzin i potem nie mieć dźwięku w filmie lub czekać ok 2 godzin i nie móc obejżeć filmu , gdyrz po kilku pierwszych sekundach obraz stawał.
Pościągałem codeki ze strony divx i zaczołem kombinować 9 troche to potrwało).
Mianowicie teraz odtwarzam wszystko perfekt i koduje filmy SVCD .
Zainstalowałem codeki w następującej kolejności:
1 AC3 2 2 Codecs all in one 3 divx pack 4 xvid , pominołem ffdshow gdyż przy odtwarzaniu avi wszystko gra ale mpeg się zacinał po kilku sekudach i stał .
Następnie k litle codek pack z zaznaczoną opcją : real alternatiwe , opcjami do dźwięku ( wszystkie ) mpeg 2 main concept oraz quick time .
Ale po tych zabiegach odtwarzane są oczywiście wszystkie pliki lecz avi klatkują należy więc zainstalować Codecs6027_allin1 z zaznaczoną opcją ffdshow bez filtrów do nakładania napisów ( divx g 400 wiesza mi tmpgenc)
Jednak avi po tym nadal nie chodzą odpowiednio tak więc należy zainstalować
xvid mpeg 4 video ze strony divx .
Po tych zabiegach wszystko u mnie działa w porządku .
Na koniec chciał bym jeszcze dodać że po zainstalowaniu ffdshow z opcją
mpeg 2 ( SVCD) działają mi mpegi ale nie działają mi avi , a po zainstalowaniu k litle codek pack z opcją mpeg ale w innej konfiguracji obraz w svcd jest rozciągnięty w pionie a jego jakość pozostawia wiele do życzenia.
Moja k graf to g force MSI fx 5200 a reszta sprzętu to intel .
Mam nadzieję że to komuś pomorze i zaoszczędzie czasu na nieskończonej ilości kombinacji kodeków .
Jeżeli będziecie mieli jakieś pytanie chętnie na nie odpowiem o ile będę w stanie.
POZDRAWIAM
raftu jest offline   Odpowiedz cytując ten post