Wkońcu przysłali mi również Linux Ubuntu
Oto moje pierwsze wrażenie związane z tym systemem
Przysłali mi 3 płytki dwie dla Intel i jedną dla ADM.
Przy próbie instalcji okazało się że jedna z płytke instalacyjnych jest uszkodzona, i nie szło z niej zainstalować systemu naszczęście była jeszcze jedna płytka z której udało się zainstalować bez najmniejszych problemów.
Ku mojemu zdziwieniu instalacja odbyła się w trybie tekstowym (nie powinno mnie to dziwić wkońcu na stronie producenta o tym piszą), ale czytać się nie chciało
Instalcja tekstowa była bardzo prosta i odbyła się w ojczystym języku, po paru mimunach od instalcji pojawił się problem z utworzeniem patrycji ale po kilku sekundach został rozwiązany, instalcja trwała dosyć długo (dłużej niż LE 2005) cały sprzęt został wykryty bez problemu, w połowie instalcji instalator chciał łaczyć się do internetu żeby zassać dodatkowe pliki językowe.
Pierwsze co odrużnia (na pierwszy rzut oka) ten system to:
- brak lilo jest tylko grup (czy group)
- brak graficznego uruchamiania znanego z LE 2005 i Su Se 9.3
- Jedynym środowieskiem graficznym jest gnome.
- Żadne patrycje z windows nie są automatycznie montowane
- większośc aplikacji niezbędnych cza ściągnac z neta.
- OpenOffice jest w wersji 1.3 (czyli dosyć starej) i do tego po angielsku.
- Nie działają niektóre komendy znane z LE 2005.
- Brak obsługi rpm można się było spodziewać wkońcu bazuje na debianie.
Zaletą tego systemu jest czas uruchamiania systemu około 39 sekund, jak i małe wymagania sprzętowe, jak i ładny ekran logowania
Według mnie Ubuntu nie nadaje się dla początkujacego użytkownika, nie ma wielu kreatorów i wszystkie istotne zmiany w systemie czeba dokonywać rencznie.
Jak dla mnie LE 2005 był o wiele lepszy (czyt. ładniejszy), i bardziej nadaje się dla początkujacego usera. No ale ile userów tyle opini.

Mi się Ubuntu
nie podoba
Może by tak ktoś jeszcze kto go zainstalował wypowiedzialby się na jego temat