Cytat:
Napisany przez slawekj
Nowe technologie i nowe problemy.
Osobiście nawierciłem kilka otworów i jest wentylacja.
|
A jaką masz obudowę? Chieftec?
Ja posiadam CHIEFTEC (LBX-01B-B-SL) i zastanawiam się czy też będę musiał wiercić otworki ...
Cytat:
Napisany przez slawekj
Dobra jakość zapisu to taka która oprócz małych błędów PI/PIF ma małe i równomierne błędy Jitter.
A taką jakość można wyłącznie uzyskać na dobrych nośnikach i przy wypalaniu 4-8x.
Przy robieniu backupu .... czyli ważnych danych powinna być najważniejsza jakość a nie szybkość.
|
Jeśli Esperanza DVD+R 8x kosztuje 1zł a Verbatim/TDK 2-3 zł a miesięcznie złużywasz 100 płyt to odczuwasz różnicę w portwelu. Od 2 lat, jedynie płytki SKY i pierwsze Esperanzy sprawiają problemy przy odczycie (ok 10 sztuk).
Z tego co czytałem to sporo też zalerzy od sposobu przechowywania płyt. Ja wszystkie płytki trzymam w kopertkach, zamkniętych w pudełkach, tak by światło nie dochodziło, no i oczywiście zdala od źródeł ciepła.
Cytat:
Napisany przez slawekj
Większość napędów czyta płytki DVD z prędkością 8-12x a CD 40x.
BenQ 1640 max dla DVD 16x a CD 48x. Jest głośniejszy ale to odgłos wirującej max płytki.
|
Jeśli komuś hałas przeszkadza przy odczycie to zawsze można użyć programu spowalniającego takiego jak AnyDVD - gorąco polecam przy odtwarzaniu filmów z płytki - cisza jak makiem zasiał, czysta przyjemność ogladania filmów.
Czy jest jakiś topik d/t intrepretacji wyników z Nero CD-DVD Speed?
Reasumójac - zmienić pionka na benq? Można porównać przesiadkę z syrenki na mercedesa?