Witam wszystkich !
Cytat:
Napisany przez MetalSlug
Zamienisz starą konfigurację na starą konfigurację. Hmmm... Jeśli masz możliwość to składaj na coś powyżej 1GHz (najlepiej nowy konfig), ale jeśli ten przypływ kasy jest skromny i jednorazowy to bierz sprzęt. Z pewnością zauważysz przyrost mocy (chyba że zainstalujesz bardziej wymagający system operacyjny niż dotychczas). Z drugiej strony używane podzespoły to ruletka. Hmmm...
PS: Inną sprawą jest ot ile płacisz za te podzespoły (jest to podstawowy wyznacznik opłacalności). Pozdrawiam!
|
Na pewno masz trochę racji. Aczkolwiek - każda modernizacja ma jakiś sens - rok temu dołożyłem do mojego PII 350 Mhz 64 RAM (bo miałem 128 RAM), a później znowu 64 - i napewno coś mi to dało.
Liczę, że taka płytka obsłuży trochę lepsze procesory jak ten 800 Mhz i mógłbym wymienić w późniejszym okresie na np. 1000 - 1200 MHz.
Co do sprzętu używanego - to prawda - z jednej strony mam złe doświadczenia - mój komputer kupiłem ponad dwa lata temu jako używany i przez długi czas szukałem źródła problemu, polegającego na tym, że nie zawsze chciał się uruchomić (aczkolwiek znałem tę wadę częściowo przy zakupie). Jednak okazało się, ze wystarczyło wymienić zasilacz i do dnia dzisiejszego jest OK. I to mnie do sprzętu używanego nie zraziło - wręcz przeciwnie
Cytat:
Napisany przez pykson
...z pII333 przesiadlem sie wlasnie na durnia800, roznica ogromna, filmy i wiekszosc nienajnowszych gierek chodzi plynnie - gf mx400 najtanszym wyborem z tych zabytkowych elementow ...
|
No właśnie - i na to trochę liczę - mój Wuja przesiadł się z takiego kompa jak mój obecny na Celerona 900 MHz - i różnica jest znaczna i zauważalna.
Cytat:
Napisany przez pykson
...
jezeli wymiana kosztowala bedzie Cie taniej niz powiedzmy te same czesci na allegro, to przesiadka jest warta ceny, roznice odczujesz na pewno...
|
No właśnie kwestia ceny i źródła.
Tak się składa, że ja te elementy wypatrzyłem na Allegro. I trafiłem na gościa z mojego miasta - z którym już rozmawiałem wstępnie - ustalając - jeśli oczywiście bym wygrał aukcję - możliwość dowozu, sprawdzenia i rękojmi.
Sprzęt wydaje się pewny. W sumie mam na oku także dwie inne aukacje - ale są to osoby u których musiałbym kupować wysyłkowo - a to mi się niezbyt podoba.
A co do ceny - jak na razie są niskie, założyłem, że więcej niź 100 zł za płytę + procesor chyba nie opłaca się dać (na innej aukcji za 179 zł można kupić taki sam zestaw z pamięcią 128 i kartę GeForce 2 MX 200) - więc jeśli to ma być okazja
Cytat:
Napisany przez zuk4u
jesli nie masz problemow z cieciem filmow i problemow typu komp sie restartuje bez powodu, to ja bym na Twoim miejscu sie wstrzymal i uzbieral na cos lepszego
|
Filmów praktycznie nie oglądam, komp mi się też nie resetuje bez powodu.
Jeśli już to się wiesza - a to może być związane ze słabą wydajnością.
I po prostu widać, że brakuje mu często mocy
Dzięki za wszystkie rady, sprawa jest nadal w toku, decyzji jeszcze nie podjąłem nawet na wzięcie udziału w aukcji - więc jeśli ktoś chciałby coś jeszcze dodać - to czekam
Pozdrawiam
ro29