Podgląd pojedynczego posta
Stary 23.07.2005, 22:16   #12
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Arepo
Witam !

jeśli cena nie przekroczy 100 złotych za płytę i procesor, a nie masz widoków na większą kasę, to nie ma się nad czym zastanawiać tylko brać

na nową (ze sklepu) konfigurację trzeba liczyć co najmniej 500 PLN

za tyle właśnie kupi się taki przykładowy ***8222;ekonomiczny***8221; zestaw :
płyta (ABit NF7) + procesor (Sempron 2300+) + pamięć (DDR 256 MB 400 MHz) - dodałem pamięć, gdyż naturalnie nie ma możliwości wykorzystać starych SDR-ów

gdybyś poszukał dobrze na allegro to koszty obniżą się pewnie do 400-450 zł

taki zestaw jest nieporównywalnie lepszy, ale i około 5 razy droższy

decyzja należy do Ciebie

pozdrawiam
Witam !
Racja - jak cena nie przekroczy tych okolic 100 zł to raczej się zdecyduję.
W sumie pomyślałem sobie też nad zakupem tego nowego zestawu dlatego, że teraz mój mam nadzieję, że sprzedam jeszcze za parę groszy, a jak poczekam jeszcze z pół roku - rok, to już naprawdę będzie trudno to sprzedać.

Co do nowych zestawów - w sklepie to ja bym nawet wziął takie minimum - jak liczyłem to z płytą AsRock + Sempron 2200+ i pamięć (DDR 256 MB 333 MHz) wychodziło coś około 440 zł
Ale niestety tyle nie mam aktualnie
Aczkolwiek - jak bym miał te z 500 zł, to raczej chyba wolałbym zainwestować w jakiś używany zestawik typu ~1300 - 1500 MHz, a za resztę kupić 512 RAM i może jeszcze na dysk by zostało.
Ale to na dzień dzisiejszy tylko teroretyczne rozważania.

Miałbym jeszcze jedno pytanie - teoretyczne - czy wymiana płyty i procesora pociągnęła by za sobą konieczność reinstalacji Win98 ?? Wiem, ze raczej trzeba by przeinstalować Neostradę (jeśli by się udało) - a co do reszty - teoretycznie czytałem że nie, ale u Wuja jak wymienił procka i płytę to skończyło się reinstalacją

Pozdrawiam wszystkich
ro29
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post