Zamiana lasera w Pioneer
Jakiś czas temu padł mi laser w A07 XLA, właściwie tylko od zapisu dvd, odczyt dvd i nagrywanie cd jest ok. Mniejwięcej w tym samym czasie kumplowi padł mechanizm od zwykłej 107 z jego winy (nie będę się o tym rozpisywał bo to mało ważne) no i wpadliśmy na pomysł aby jego laser wpakować do mojej nagrywarki. Wszystko wyglądało dobrze, ale owy laser jest skręcony na prowadnicach trzema śrubkami. I właśnie to jest problem bo ciężko jest teraz ustawić laser tak aby nagrywała dobrze wypalała cd jak i dvd. Po kilku próbach udało się nam ustawić tak, że odczyt cd i dvd jest ok, ale z nagrywaniem jest trochę gorzej. CD wypala się bardzo dobrze ale dvd wyłącznie x2, wyżej nie da rady a nie chce mi się ciągle sprawdzać (na początku nagrywała razy nawet 4 ale po pewnym czasie już nie można, pewnie coś się poluźniło). Czy macie może takie doświadczenia, które pomogły by mi dobrze ustawić laser? Czy w zwykłym serwisie ustawili by mi laser odpowiednio i zalepili śrubki tak aby się nie poluzowały? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
|