Dyskusja: DVD czy DivX/XviD?
Podgląd pojedynczego posta
Stary 26.07.2005, 01:29   #3
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez ed hunter
niech ktoś kolegę naprowadzi na początek.

ja nie mogę prowadzić, bo piłem.
hahaha ... no to jeszcze po

@radkalkin

Witam na forum

postaram Cię nieco naprowadzić na odpowiednie tory, bo nieco błądzisz

EDIT : Uwaga w tym poście minąłem się z prawdą, filmy Divx są bez problemu odtwarzane w stacjonarnych odtwarzaczach z płyty DVD po nagraniu ich jako zwykłe dane.

Jeśli skompresujesz film do DivX/Xvid-a i nagrasz go na płytę DVD to nie odtworzy go żaden stacjonarny odtwarzacz. To samo dotyczy każdego innego formatu niezgodnego ze standardem DVD np.: VCD, SVCD, ASF, DAT, WMV itd., który dla systemu PAL oznacza plik Mpeg-2 o rozdzielczości 720x576 i 25 klatkach na sekundę, audio to mpeg-2, ac3 lub DTS.

Aby nie było tak prosto płyta DVD musi mieć odpowiednią strukturę ***8211; poczytaj : Struktura płyty DVD , którą można uzyskać za pomocą odpowiednich programów np.: TMPGEnc DVD Author 1.5 w procesie tzw. authoringu. Potem pozostaje już tylko wypalenie zawartości utworzonego katalogu VIDEO_TS w ulubionym programie np.: Nero, wybierając kompilację DVD-Video.

Mała uwaga - mimo, że np.: odtwarzacz stacjonarny akceptuje formaty DivX czy VCD to i tak nie odpali ich z płyty DVD !. I tak aby film VCD (mpeg-1) obejrzeć z płyty DVD (czyli mpeg-2) trzeba go przerobić z jednego formatu na drugi. Cała reszta analogicznie.

Dodam, że pliki DivX/Xvid można naturalnie nagrać na płytę DVD ale jako zwykłe dane, które będziesz mógł odczytywać sobie na komputerze.

A teraz odpowiedzi na Twoje pytania :
Cytat:
Napisany przez radkalkin
czy lepiej jest poddawać film obróbce w np. DVD Shrinku (gdy zajmuje więcej niż 4,7)
czy też (o ile jest taka możliwość) skompresować go DiviXem, bądź XviDem do rozmiaru mieszczącego się na DVD5.
Programy do przerabiania filmów DVD większych niż 4,38 GB (rzeczywista pojemność płyty DVD5), na płyty o tej właśnie pojemności, dzieli się na transkodery i enkodery. Transkoder to np.: DVD Shirnk czy Clone DVD, jest bardzo szybki (zmniejsza jedynie bitrate pliku wideo) ale przy obcięciu więcej niż 20% daje marne rezultaty, do tego często występują błędy, które zacinają film. Encoder to program, który koduje cały materiał na nowo np.: CCE, QuEnc. Zazwyczaj jest zblokowany jako część innego programu do przebudowy całej płyty DVD np.: DVD Rebuilder, DVD2DVDR. Jest wolny ale rezultat jest najlepszy.

Co do kompresji DivX/XVid, to jest oczywiście taka możliwość, ale o oglądaniu na stacjonarce zapomnij.
Cytat:
Napisany przez radkalkin
- jak wygląda sprawa kompatybilości takiego dzieła z odtwarzaczami (również stacjonarnymi)?
Jak już pisałem DivX/XVid na płycie DVD nie zadziała.
Cytat:
Napisany przez radkalkin
- czy można film tak skompresowany zapisać jako Vob (do tego chyba odnosi się moje poprzednie pytanie)?
nie
Cytat:
Napisany przez radkalkin
- ile czasu zajęłoby przygotowanie takiej płyty (120 min. w DVD Shrink zajmuje mi z wypaleniem od 1 do 2h)?
Nie ma sensu tego robić, aby nagrać na DVD, do tego czasowo trwałoby to bardzo długo.
Cytat:
Napisany przez radkalkin
- wreszcie czy jakość DivX/XviD faktycznie będzie wierniejsza oryginałowi niż , DVD, słowem - czy to się opłaca?
Rozumiem, że oryginałowi DVD po przeróbce Shrinkiem. Jeśli Shirnk wskaże mniej niż 70-60% zachowanej jakości obrazu to może i tak by było, ale po pierwsze takie działanie jest mało sensowne co już opisywałem, a po drugie kompresja trwała by niewiele krócej niż przejechanie filmu encoderem i uzyskanie praktycznie jakości pierwotnego DVD

mam nadzieję, że trochę pomogłem, jeśli coś jest niejasne to wszystko znajdziesz używając opcji Szukaj

to tyle

pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez Arepo : 26.07.2005 o godz. 03:40
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post