Cytat:
|
Napisany przez ed hunter
niech ktoś kolegę naprowadzi na początek.
ja nie mogę prowadzić, bo piłem.
|
hahaha ...

no to jeszcze po
@radkalkin
Witam na forum
postaram Cię nieco naprowadzić na odpowiednie tory, bo nieco błądzisz
EDIT : Uwaga w tym poście minąłem się z prawdą, filmy Divx są bez problemu odtwarzane w stacjonarnych odtwarzaczach z płyty DVD po nagraniu ich jako zwykłe dane.
Jeśli skompresujesz film do DivX/Xvid-a i nagrasz go na płytę DVD to nie odtworzy go żaden stacjonarny odtwarzacz. To samo dotyczy każdego innego formatu niezgodnego ze standardem DVD np.: VCD, SVCD, ASF, DAT, WMV itd., który dla systemu PAL oznacza plik Mpeg-2 o rozdzielczości 720x576 i 25 klatkach na sekundę, audio to mpeg-2, ac3 lub DTS.
Aby nie było tak prosto płyta DVD musi mieć odpowiednią strukturę ***8211; poczytaj :
Struktura płyty DVD , którą można uzyskać za pomocą odpowiednich programów np.:
TMPGEnc DVD Author 1.5 w procesie tzw. authoringu. Potem pozostaje już tylko wypalenie zawartości utworzonego katalogu VIDEO_TS w ulubionym programie np.: Nero, wybierając kompilację DVD-Video.
Mała uwaga - mimo, że np.: odtwarzacz stacjonarny akceptuje formaty DivX czy VCD to i tak nie odpali ich z płyty DVD !. I tak aby film VCD (mpeg-1) obejrzeć z płyty DVD (czyli mpeg-2) trzeba go przerobić z jednego formatu na drugi. Cała reszta analogicznie.
Dodam, że pliki DivX/Xvid można naturalnie nagrać na płytę DVD ale jako zwykłe dane, które będziesz mógł odczytywać sobie na komputerze.
A teraz odpowiedzi na Twoje pytania :
Cytat:
|
Napisany przez radkalkin
czy lepiej jest poddawać film obróbce w np. DVD Shrinku (gdy zajmuje więcej niż 4,7)
czy też (o ile jest taka możliwość) skompresować go DiviXem, bądź XviDem do rozmiaru mieszczącego się na DVD5.
|
Programy do przerabiania filmów DVD większych niż 4,38 GB (rzeczywista pojemność płyty DVD5), na płyty o tej właśnie pojemności, dzieli się na transkodery i enkodery. Transkoder to np.: DVD Shirnk czy Clone DVD, jest bardzo szybki (zmniejsza jedynie bitrate pliku wideo) ale przy obcięciu więcej niż 20% daje marne rezultaty, do tego często występują błędy, które zacinają film. Encoder to program, który koduje cały materiał na nowo np.: CCE, QuEnc. Zazwyczaj jest zblokowany jako część innego programu do przebudowy całej płyty DVD np.: DVD Rebuilder, DVD2DVDR. Jest wolny ale rezultat jest najlepszy.
Co do kompresji DivX/XVid, to jest oczywiście taka możliwość, ale o oglądaniu na stacjonarce zapomnij.
Cytat:
|
Napisany przez radkalkin
- jak wygląda sprawa kompatybilości takiego dzieła z odtwarzaczami (również stacjonarnymi)?
|
Jak już pisałem DivX/XVid na płycie DVD nie zadziała.
Cytat:
|
Napisany przez radkalkin
- czy można film tak skompresowany zapisać jako Vob (do tego chyba odnosi się moje poprzednie pytanie)?
|
nie
Cytat:
|
Napisany przez radkalkin
- ile czasu zajęłoby przygotowanie takiej płyty (120 min. w DVD Shrink zajmuje mi z wypaleniem od 1 do 2h)?
|
Nie ma sensu tego robić, aby nagrać na DVD, do tego czasowo trwałoby to bardzo długo.
Cytat:
|
Napisany przez radkalkin
- wreszcie czy jakość DivX/XviD faktycznie będzie wierniejsza oryginałowi niż , DVD, słowem - czy to się opłaca?
|
Rozumiem, że oryginałowi DVD po przeróbce Shrinkiem. Jeśli Shirnk wskaże mniej niż 70-60% zachowanej jakości obrazu to może i tak by było, ale po pierwsze takie działanie jest mało sensowne co już opisywałem, a po drugie kompresja trwała by niewiele krócej niż przejechanie filmu encoderem i uzyskanie praktycznie jakości pierwotnego DVD
mam nadzieję, że trochę pomogłem, jeśli coś jest niejasne to wszystko znajdziesz używając opcji
Szukaj
to tyle
pozdrawiam