Cytat:
Napisany przez Berion
Jest (ctr+F) tyle, że ja nie wiem czego szukać
|
No, ale ja też nie wiem

(tego co zmieniałeś).
Nie wiem czy słusznie założyłem, że:
- znasz rozmiar pierwotnego pliku co do bajta (jeżeli nie to nawet nie czytaj dalej i powiedz papa plikowi, chyba że metoda "prób i błędów"+"na oko")
- zmieniałeś teksty lub wiesz jaki ciąg wpisywałeś,
- masz pierwotny plik (i jeżeli to nie tekst i nie wiesz co wpisałeś wiesz przynajmniej jaki ciąg nadpisałeś),
- tylko w jednym miejscu jest błąd (jeżeli nie sposób (2) ma szansę zadziałania tylko przy wariancie wszystkich tekstów w jednej "sekcji")
Sposów (1) - Spełnione trzy piewsze założenia:
wtedy tego masz szukać co zmieniałeś/nadpisywałeś (no, chyba że to tekstowa gra typu Fallout

) i porównanie w danym miejscu (adresie) wartości za zmianą
Sposób (2): Pod warunkiem, że zmieniałeś teksty, które są wszystkie razem, albo ew. w kilku tylko miejscach - nazwę to "sekcjach":
W (tylko) jednej z "sekcji" (może być potrzeba sprawdzać dla każdej "sekcji") tekstowej wyciąć literki (najlepiej końcowe) do rozmiaru pierwotnego pliku - jest szansa że program będzie chodził - ustawią się adresy skoków do "sekcji" nie tekstowych, a teksty są czytane od adresu skoku do znaku końca tekstu, a nie od nagłówka do nagłówka. Co do nagłówka (0D) - może być też potrzeba dodania go na końcu sekcji (np. jeżeli w innych sekcjach są)
Temat wyczerpany. Cudów nie ma. Pozdrawiam.