Witam
Od około miesiąca jestem posiadaczem DVD-+RW Toshiba model SD-R5372
V , BIOS seria Tu1x = Tu11
Chciałbym się podzielić z Wami moimi spostrzeżeniami dotyczącymi tego sprzętu.A więc, nagrywarkę mam podpiętą jako MASTER na kanale IDE1 (pg Abit AV83rd-Eye) Na dzień 02.08.2005. większych kłopotów z nią nie mam.Jeśli chodzi o ASPI, wykorzystuję te zawarte w Nero 6.6.0.15a+PL pack. Nagrywam głównie na TDK, Verbatim, Sony, zarówno w + jak i -.
TDK+R x8 SLIM - idą jako x8 - 0 błędów
Verbatim +R BOX x8 - tu mnie spotkała kinderniespodzianka, idą jako x4 = 0 błędów, jak nagram x8 to nie widzi w ogóle płyty nagrywarka
Sony -R x8 spindel - idą jako x8 = 0 błędów
Pragnę zwrócić jeszcze uwagę na kwestię występowania na rynku dwóch odmian SD-R5372. Odmiana starsza z dopiskiem
B oraz odmiana nowsza, z polepszoną optyką oraz z kalibracją lasera na całej powierzchni płyty DVD, czyli model
V
Z testów które przeprowadziłem, model starszy z BIOSami z serii Tu5x po wgraniu najnowszego BIOSu TU56 nie ma żadnych kłopotów zarówno z zapisem -+R jak i RW ( nie występuje kłopot z zaniżaniem prędkości nagrywania znany mi z nowszego modelu BIOS serii TU11 <tyczy się konkretnie Verbatima +R> )
Ogólnie rzecz biorąc z nagrywarki jestem zadowolony.
Utwierdza mnie w tym fakt, iż po nagraniu zarówno płyt wszystkich 3 marek o których wspomniałem, w Nero CDSpeed w sekcji skanowanie powierzchni dysku po nagraniu na dzień 02.08.2005. nie ma ani jednego źle nagranego sektora = 100 % odczytanych sektorów bez błędów.
ps. mam nadzieję że po upgradzie BIOSu powyższy "kłopot" z Verbatimem +R x8 zniknie jak ręką odjął

(oczywiście na nowy BIOS do modelu
V trochę sobie poczekam zanim Toshiba go wypuści.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów