Podgląd pojedynczego posta
Stary 04.08.2005, 16:22   #245
szymekk27
Dark Side

Data rejestracji: 02.08.2005
szymekk27 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez slawekj
Stałe OPC ( Optimum Power Calibration) zapisuje z tą samą mocą wiązki promienia lasera i zadaną prędkością.

Zmienne strefowe OPC analizuje w wyznaczonych obszarach płytki nośnik i dokonuje przy różnicach w OPC napędu a stanem faktycznym płytki zmiany rekalibracji lasera i prędkości zapisu.
Zmienne OPC + WOPC analizuje proces zapisu na całej powierzchni nośnika i natychmiast dokonuje rekalibracji i zmiany prędkości w zależności od występujących błędów nośnika.

Zgodnie z moją wiedzą system zapisu OPC + WOPC pozwala na optymalny zapis z najmniejszymi błędami PI/PIF i Jitter.
Czym mniejsze błędy PI/PIF i Jitter tym mniejsza szansa na powstanie błędów odczytu PO.
Czy ma to wpływ na żywotność danych ? Tego nie wiem.

OK

ale ja prosił bym o odpowiedź na 3 pytania tylko:

pytanie 1:
czy napęd BenQ seria 1640 jest jedynym napędem który posiada OPC+WOPC (bo z tego co zrozumiałem posiada tego typu "system") , czy też są inne napędy innych firmy które zapisują płyty w tego typu "systemie" ?

pytanie 2:
czy faktycznie jest tak, iż dany "system" (w przpadku BenQ nazwany firmowo WOPC + BLER OPC) jest lepszy/wydajniejszy niż "systemy" nagrywania w nagrywarkach innych firm ?
Pytanie to wydaje mnie się nie bez przyczyny, gdyż przy założeniu iż większość firm używa innego systemu zapisu, wynikałby z tego wniosek, że firmy te nie przemyślały swoich produktów do końca, albo też miały inne priorytety przy projektowaniu danego produktu.

pytanie 3:
chciałbym poznać Twoje prywatne zdanie na temat nagrywarki LG GSA-4163B w zakresie "jakości wypalania" w porównaniu do BenQ 1640 ? (z testu na CDRINFO.COM wynika iż całkiem dobrze się spisuje, nie gorzej niż BenQ)

ostatnia kwestia z mojej strony/przemyślenie

chyba się zagalopowaliśmy w opisie BenQ 1640 w porównianiu do Toshiby SD-R5372B/V na forum czyż nie ? w końcu ten topic miał opisywać ogólne wrażenia z użytkowania napędu Toshiba SD-R5372B/V przez użytkowników
(ew. potencjalne kłopoty w użytkowaniu i rozwiązania)

pozdrawiam serdecznie
Chieftec seriaB black, zasilacz Enermax EG-495AX-VE, pg.ABIT AV83rd-Eye, cpu.AMD64 3500+ (Winchester), went.Zalman 7000Cu, 2x1GB Kingstone 400CL3A (kości Samsung UCCC -2,5-3-3-7), hdd. WD Caviar RE 250gb SATA, kg.Leadtek 6800 128DDR tv/dvi, km. SB Audigy2ZS retail, gl.Creative T5900 5.1, DVD-ROM LG GDR-8164B black OEM, DVD/RW Pioneer DVR-111DBK OEM black, fdd i inne duperele

software: WinXP HE PL OEM+ parę innych programików ...

Ostatnio zmieniany przez szymekk27 : 04.08.2005 o godz. 16:29
szymekk27 jest offline   Odpowiedz cytując ten post