Witam.
Mianowicie mam problem z włączeniem DMA w nagrywarce. Wiem, znany problem i nie raz rozwiązany. Ale myśle, że mój jest nie tyle co wyjątkowy, a co najmniej dziwny. Przeszukałem już chyba wszystkie fora dyskusyjne, strony internetowe, listy mailingowe i nie znalazłem rozwiązania
Żadne z sugerowanych rozwiązań (które znalazłem) włączenia DMA nie działa:
- włączenie w menadżerze urządzeń trybu DMA (DMA jeżeli dostępne, jest cały czas PIO)
- usunięcie pomocniczego lub/oraz podstawowego kanału IDE i restart
- najnowsze stery do płyty głównej (VIA Hyperion 4in1 4.55v)
- ręcznych zmian w rejestrze elementów odpowiedzialnych za DMA
- ustawienie w biosie obsługi UDMA:
............"PCI IDE BusMaster =ENABLED",
............"FAST Programmed I/O Modes =Auto",
............"32 Bit Transfer Mode =On",
- ustawienie obsługi DMA w biosie przez nagrywarke
- instalacja VIA IDE miniport Driver (napęd znika po ponownym uruchomieniu, jedynie ustawienie w opcjach programu trybu PIO przywraca go z powrotem)
- instalacja VIA IDE Accelerator V120 (żadnych efektów)
- i ostatecznie reinstalacja Windowsa i używanie wbudowanych sterów od Microsoftu (też lipa).
Co mam i jak podłączone:
- dwie taśmy 80 żyłowe ATA-100
- napędy i dysk twardy były podłączane we wszelakich kombinacjach (aktualnie na IDE0 dysk na masterze, i IDE1 dvd również na masterze)
- bios wykrywa w NEC'u PIO =4, UDMA =2
- jedynym "teoretycznie" niezainstalowanym elementem jest "Kontroler DMA" w urządzeniach systemowych (mimo, że system wykrywa go i jest przy nim niebieska ikonka komputera (patrz screen niżej)). Niestety nie mam pojęcia jak go zainstalawać, bo usuwanie i ponowne wykrywanie przez system nie daje żadnych efektów, ręczne wciskanie sterowników też nie pomaga

.
Sprzęt:
płyta główna:..............MSI MS-6712
chipset:......................VIA VT8377 KT400
nagrywarka:..............._NEV DVD_RW ND-3500AG
bios nagrywarki:..........2.19 (upgradowany z 2.16)
obsługa UDMA:...........Ultra-DMA/33
Używane programy:
win:........Windows XP SP1, Nero 6.6.0.8, ForceASPI-1.7 (Adapdec ASPI-4.6.0)
lin:..........Slackware 10.0 kernel-2.6.9, K3b 0.11.22
Normalnie nie wiem już co robić, czy to jest problem sprzętowy czy może wina tego Kontrolera DMA, który "udaje", że jest w systemie? Nie wiem. Za jakiekolwiek sugestie i ewentualne rozwiązania mojego problemu będe bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam!