Dyskusja: [ZDJĘCIA] Makro
Podgląd pojedynczego posta
Stary 08.08.2005, 18:30   #287
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Witam z powrotem

Nie pochwalę się na razie żadnymi osiągnięciami Macro, bo - po pierwsze - większość zdjęć robiłem analogiem i nie mam jeszcze wywołanych, a - po drugie - jednak brak sensownej soczewki lub konwertera macro uniemożliwił jakieś ciekawsze zabawy w tym zakresie.

W związku z tym mam jeszcze pytanie odnośnie tego sprzętu. @ Nimal - robiłeś zdjęcia soczewką +8 (Hoya?). Jesteś z niej zadowolony? I jeszcze - gdzie kupowałeś i jaka jest mniej więcej cena. Myślę, że sprawię sobie coś do macro, więc tylko pytanie, czy będzie to ten konwerter Raynoxa, czy może jednak jakaś soczewka.
@icemac - pisz na pw co Ci zmienic - bede przy kompie to zrobie
@andrzejj9 - znam Twoje dazenie do idealu i soczewka tego nie osiagniesz
widziales moje zdjecia - skromnie oceniam te co publikuje na niezle, ale pamietaj ze oprocz nich sa dziesiatki ktore kasuje
soczewka ktora mam to MORA kosztowala mnie 37pln razem z przesylka i to jej niewatpliwa zaleta
ale przy bardzo dlugich ogniskowych rzedu 420mm (przeliczenie na maly obrazek) ma tendencje do aberacji chroamtycznych i zakluca (tylko przy max ogniskowej) prace af wiec po manualnej blokadzie doostrzam recznie (niewiele trzeba, wiec nie jest to uciazliwe i robie to odruchowo, w ostrym sloncu wogule nie musze)
natomiast przy ogniskowychnawet powyzej 300 nie narzekam - minimalne rozmycie przy naroznikach i niezauwazalne aberacje

wiec jesli chcesz tanio wejsc w macro to warto, ale szukajac idealu kup grupe soczewek zeby nie miec artefaktow - czyli raynoks czy jak sie to pisze

ale bioroc pod uwage ze masz wymienne obiektywy odpuscilbym sobie wogule zabawe w soczewki (a przynajmniej odsubolbym w czasie zakup obiektywu macro) - pisales gdzies wczesniej ze masz komple pierscieni posrednich - wzuc je pomiedzu body a obiektyw zwiekszajac odpwoeidnio swiatlo (jesli nie przenosza elektroniki do obiektywyu to masz droge przez meke)
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post