ja nie pisze ze nie jest on potrzebny albo ze mi wisi czy auto ktorym jezdza go rpzeszlo czy nie

odnioslem sie tylko do wypowiedzi @ManDragon, ktory napisal ze ni powinno byc wogule dopuszczone do sprzedarzy
co do kraju - mozliwe, nie jestem pewien, jak pisalem
a co do testow
testy EURO NCAP nie istneije od zawsze
sa dopiero od kilku lat i wiekszosc (jak przypuszczam) z nas jezdzi samochodami sprzed ery wprowadzenia oceny gwiazdkowej
niedawno w wielkiej brytani (konkretnie televizja bbc w programie top gear) robila testy zdezeniowe samochodow z ocnea NCAP i tych samoych samochodow z rcocznikow sprzed wprowadzenia NCAP
wyniki byly szokujace - przy czolowce z predkoscia 50km/h (to standardowa predkosc dla testowania zdezen samochodow - warto wiedziec zeby sie nie zdziwic jak po przywaleniu super bedzpieczna laguna jadac 120km/h w drzewo obudzimy sie u swietego Piotra) renowka bez oceny NCAP miala strefe zgniotu miedzy kierownica a fotelem, a silnik w miejscu nog
wiec jak ktos jezdzi 10letnia fiesta to niech nie krzywi sie na wyniki dacii - jego samochod prawdopodobnie mialby o wiele gorsze
swoja droga pare dni temu fiesta zaparkowala w tylku mojej meganki - u mnie rysy na zdezaku, fiesta miala zmasakrowany zdezak, swiatla, maskownice, maske, pas przedni... kwestia rocznika...