Cytat:
Napisany przez Predi
co KONKRETNIE daje mi zarejestrowanie domeny?
|
W skrócie: zamiast wpisywać
www.costam.pl/~edek/mojastrona/ wystarczy wpisać
www.edi.pl (przykładowo). W adresach e-mail zamiast
franek@serwer1.szkola3.net może być
franek@domena.pl
Cytat:
jezeli tylko ja zerejestruje to w tym serwisie gdzie tego dokonalem bede mogl ja podpiac pod jakis adres www? czy tak?
|
Domenę podpinasz (parkujesz; robi się to poprzez cpanel) tam gdzie wykupiłeś hosting, np. masz wykupiony hosting w xon.pl a domenę w nazwa.pl. W cpanelu (xon.pl) parkujesz domenę a w panelu klienta nazwa.pl skerowujesz ją na DNS'y xon'a.
Cytat:
czy oplaca sie wykupywac od razu miejsce/ serwer razem z rejestracja domeny czy lepiej tylko ja podpiac?
|
Opłaca się (ale raczej tylko przez pierwszy rok

) bo w takim wypadku (hosting+domena) są róznego rodzaju promocje, np. koszt domeny to 50% zwykłej ceny.
Ale zawsze można potem taką domenę transferować.
Cytat:
umowa jest na 12miesiecy (przykladowo) kiedy powinienem ubiegac sie o przedluzenie umowy na kolejny okres? czy ktos moze mnie w tym ubiec?
|
Gdy kończy się okres ważności domeny (bo chyba o to chodzi) jestes powiadamiany o tym fakcie emailem lub pocztą.
Cytat:
i jeszcze z czystej ciekawosci:
na czym polega takie zarejestrowanie domeny? tzn dlaczego swiadcza to firmy a nie kazdy sobie bierze, i na jakiej zasadzie te domeny zajmuja?
|
hmm...kiedyś było tak, że rejestracją w Polsce zajmowała się jedna firma (NASK), a wiadomo, jak jedna firma to ceny za usługi kosmiczne. Teraz jest kilka firm swiadczących usługi "w imieniu" NASK (system registry-registrar), to one podpisują umowy dotyczące rejestracji nowych domen, rozliczją nas z nich i administrują nimi. NASK natomiast ustala ogólne warunki ich rejestracji.
Od siebie dodam: bierz domenę w
NetArt [
Statystyki domen]...ale nie wykupuj tam serwera