Cytat:
|
Napisany przez lucyfer
Witam wienc chodzi mi oto jakim programem i naj lepiej jeszcze w jaki sposub nagrac plytke dvd z filmem z menu.
Znaczy gownie to chodzi mi oto ze naprzyklad przerabiam film do mpg2 i potem jak wrzucam to do jakiegos programu to on i tak mi jeszcze raz to konwertuje .
A ja chce zeby to nagrac odrazu bez konwertowania drugi raz.
Pozdrawiam.
|
Witam.
Wykonać menu możesz w programie do authoringu np.: TMPGEnc DVD Autor, opis jest
TU .
Jeśli wcześniej przerobiłeś film z innego (nie ważne jakiego) formatu do mpeg-2 (DVD) to aby móc nagrać go na DVD jako DVD-Video musi on zostać specjalnie przygotowany przez program do authoringu - tak aby wszystko było zgodne z wcześniej wspomnianym standardem. Jego konwersja polega jedynie na tym, że jest dzielony na pliki o odpowiednich wielkościach, łączony z dźwiękiem i napisami (gdy te są oddzielnie), tworzone są odpowiednie pliki sterujące odtwarzaniem (*.ifo) i dodawane jest menu. Cały proces trwa dużo szybciej niż zamiana z innego formatu i jest niezbędny, jeśli chcesz, aby wszystko dobrze działało.
Jedyny program, który teraz przychodzi mi do głowy, a jaki w pewnym stopniu automatyzuje proces tworzenia kompilacji DVD, gdyż nie są tworzone pliki *.mpg tylko od razu *.vob i cała reszta potrzebnych plików to Winavi Video Converter. Nie ma on jednak możliwości zrobienia menu, a i jakość uzyskiwanych filmów jest słaba. Jedyny jego atut to niezwykła szybkość działania.
Podsumowując, proces authoringu Cię nie ominie, ale nie trwa on specjalnie długo, dlatego nie ma się co martwić.
pozdrawiam