|
Witam, zmienilem wczoraj mojego asusa 1608P na pionka 109 z buffalo 840 i na razie nie zaobserwowałem problemu, natomiast zdziwiła mnie inna sprawa a mianowicie: mam w pracy taką samą nagrywarkę i i taki sam bios w niej siedzi czyli pionek 840 no i ona bez problemu widzi płytę nagraną na tej z domu tylko że nie działa auto odtważanie na płytach DVD-Video. Oczywiście płyta do niczego sie nie nadaje bo stacjonarne odtwazacze jej nie widzą ale na kompie bez problemu śmigają. Postanowiłem sprawdzić dlaczego u mnie w domu nie widzi płyty? i co się okazało - wystarczyło inaczej popodpinać napędy i tak kolejno było kiedyś Asus DRW-1608P jako secondary Master, ASUS CRW-5232AS jako secondary slave, i ASUS 616P2 jako SATA. Na tej konfiguracji nie działał program nero infotool i totalnie zawieszał komputer. Po mojej zmianiekonfiguracji urządzeń jest tak: Asus DRW-1608P jako secondary Maste, ASUS 616P2 jako secondary slave, ASUS CRW-5232AS jako SATA. Przy takich ustawieniach napędów działa program NERO infotool i widzi wcześniej nagrane płyty które nie były wcześniej widziane. Zmiana jest zauważalna, wszystkie operacje związane z napędami są szybsze. Zauważyłem że nagrywarka ASUSA cd nie lubi działać na slave i powinna być zapiuęta jako master. (taka mała dygresja) pozatym mam nadzieję że teraz będzie lepiej. Będę ją teraz przez kilka najblizyszych dni testował i zdam relację co i jak. Pozadrawiam.
|